Política

Trump anuncia la retirada del tractat d’armes nuclears amb Rússia

El president dels EUA compleix l’amenaça i abandona un acord firmat al final de la guerra freda

La decisió amenaça de precipitar una cursa d’armament

Els Estats Units van confirmar ahir el moviment que fa temps que amenaçaven de fer: es retiren del Tractat sobre Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF), d’acord amb les sigles en anglès, signat amb Rússia. La decisió del govern nord-americà representa un cop molt dur als intents de control d’armes nuclears al món i obre la porta a una nova era en la cursa armamentista global.

L’INF prohibeix tenir, fabricar o míssils amb un abast entre els 500 i els 5.500 quilòmetres, o fer-hi llançaments de prova. Washington feia temps que afirmava que Moscou violava un acord signat per Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov l’any 1987, a les acaballes de la guerra freda, que va servir per acostar posicions i millorar les relacions entre les dues potències.

Els EUA estripen l’acord després de denunciar durant anys que Moscou viola el tractat, unes crítiques que es remunten a l’any 2014, durant l’administració Obama. Llavors es va decidir no emprendre cap acció per por de les conseqüències.

Amb Trump al poder, la decisió ha canviat. “Des de fa massa temps, Rússia ha violat el tractat INF amb impunitat, desenvolupant de manera encoberta i instal·lant un sistema de míssils prohibits que són una amenaça directa als nostres aliats i tropes a l’exterior”, va dir el president Donald Trump en un comunicat. “Quan un acord és ignorat de manera tan descarada i la nostra seguretat és amenaçada, hem de respondre-hi”, hi va afegir el secretari d’Estat, Mike Pompeo.

Suport de l’OTAN

El trencament es farà efectiu d’aquí a sis mesos i té el suport “total” dels països de l’OTAN. En aquest termini, els Estats Units i els seus aliats esperen que Rússia s’hi repensi, canviï el rumb, preservi l’acord i prometi el “compliment total i verificable” de les clàusules del pacte. Si no és així, “serà l’única responsable” de la fi de l’acord.

No sembla que res hagi de canviar, després que els esforços per redreçar la situació hagin fracassat. El portaveu de Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que “lamenten” rebre les noticies de la decisió de Washington, i que la culpa és dels Estats Units per no estar oberts a “converses significatives” sobre el tema.

D’ara endavant, el principal temor és que es desencadeni una cursa armamentista per a la qual el Kremlin va dir fa uns mesos que està preparat. En aquest sentit, Trump va anunciar que els Estats Units “desenvoluparan opcions de resposta militar”, juntament amb l’OTAN, per “negar a Rússia qualsevol avantatge militar derivat de la seva conducta il·legal”.

LES XIFRES

500
quilòmetres
a 5.500 és l’abast dels míssils que els Estats Units i Rússia van acordar prohibir tenir i fabricar.
31
anys
i gairebé dos mesos fa que Ronald Reagan i Mikhaïl Gorbatxov van signar l’històric acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona