Política

Els 27 reclamen a May una proposta realista per resoldre el ‘Brexit’

Brussel·les reitera que no renegociarà la salvaguarda irlandesa

La primera ministra britànica visita avui la capital europea després de reunir-se amb els partits nord-irlandesos

Fastiguejats per la indecisió dels polítics britànics sobre com divorciar-se de la Unió Europea, els 27 estats que en continuaran formant part fan una crida perquè Londres toqui de peus a terra i posi sobre la taula una solució viable i convincent per resoldre l’embolic del Brexit. La primera ministra britànica, Theresa May, torna avui a Brussel·les per intentar renegociar el pla de contingència per a Irlanda del Nord, tal com li van demanar els diputats britànics que bloquegen l’acord de sortida del Regne Unit. La benvinguda que li espera no serà càlida. Els líders europeus continuen enrocats: la salvaguarda irlandesa no es toca.

Per demostrar el seu compromís amb aquesta provisió que pretén evitar una frontera a l’illa irlandesa, les institucions de la UE van fer pinya ahir amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, en la seva visita a la capital europea i van exigir a May una via que no impliqui modificar el pla de contingència irlandès. Així, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, espera que la líder tory ofereixi avui “una proposta realista per superar aquest atzucac” després que la Cambra dels Comuns exigís solucions alternatives a la salvaguarda irlandesa que podria implicar l’alineació d’Irlanda del Nord amb la UE. En concret, Tusk vol que Londres “presenti idees” que suposin una “garantia creïble per a la pau a Irlanda del Nord” i que tinguin el suport d’una “clara i estable majoria” al Parlament britànic.

Incrèdul amb la possibilitat que May presenti una solució màgica al problema de la salvaguarda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va insistir que l’únic camí per resoldre el punt mort de les negociacions és renegociar els principis de la relació entre la Unió Europea i el Regne Unit després del Brexit. “Sobre la relació futura podem parlar de solucions alternatives”, va dir Juncker.

Menys conciliador que el luxemburguès, Tusk va elevar el to ahir contra els brexiters. “Em pregunto quin lloc a l’infern hi ha reservat per a aquells que van promocionar el Brexit sense ni tan sols tenir un pla sobre com implementar-lo de manera segura”, va dir, fart de les anades i vingudes del govern britànic per intentar canviar la salvaguarda pactada en el temps afegit. Una sortida de guió que el primer ministre irlandès ja el va alertar que li passaria factura.

Gira irlandesa

I, efectivament, Tusk va encendre la polèmica al Regne Unit i, més perillosament, a Irlanda del Nord, on els unionistes de la DUP, que poden decantar la balança a favor de l’acord, van replicar que les seves paraules “només” serviran per “endurir la resistència” al pacte. Aquest partit nord-irlandès apuntala el govern de May i és clau en les negociacions.

Conscient que la sortida a l’atzucac del Brexit ha d’implicar l’illa irlandesa, May es troba de gira aquesta setmana a Irlanda del Nord i Irlanda per intentar lligar l’alternativa a la salvaguarda que li reclamen a casa. La primera ministra britànica es va reunir ahir amb els dirigents de les principals forces polítiques d’Irlanda del Nord i acabarà la ruta a Dublín, on divendres a la tarda mantindrà una trobada amb el seu homòleg irlandès.

Malgrat els intensos esforços de May, el seu govern és conscient de la complexitat de les negociacions i, segons el diari The Telegraph, ja s’estarien plantejant una possible pròrroga de vuit setmanes del Brexit. El temps just per pactar un acord abans de la celebració d’eleccions a la Unió Europea i en les quals no participarien.

LES FRASES

Em pregunto quin lloc a l’infern hi ha reservat per als qui van promocionar el ‘Brexit’
Donald Tusk
president del Consell Europeu
Sobre la relació futura podem parlar de solucions alternatives
Jean-Claude Juncker
president de la comissió europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona