Política

Eduard Pujol, de JxCat: “Tots seiem al banc dels acusats”

David Bonvehí, de PDeCAT: “El judici és una autèntica vergonya per a l’Espanya del segle XXI”

Vilalta d’ERC: “Seguirem defensant la democràcia”

Representants d’ERC, JxCat i PDeCAT es mostren crítics amb el judici a les portes del Tribunal Suprem abans de l’inici de la primera sessió.

El portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol ha afirmat a les portes del Tribunal Suprem que el judici de l’1-O és un judici a les urnes i, per tant, a tothom. “Avui tots seiem al banc dels acusats”, ha afegit en el primer dia de judici sobre el referèndum del 2017. En declaracions als periodistes, Pujol ha denunciat la “temptació” de l’estat espanyol de prendre la llibertat als catalans i ha afegit que no ho aconseguiran. En aquest context, ha defensat que avui és un bon moment per refermar el compromís amb la república i la independència. El portaveu adjunt de JxCat ha lamentat que avui comenci un “judici a la democràcia” i s’ha mostrat convençut que l’1-O estava “ben fet i es podia fer”. En aquesta línia, ha defensat que no hi ha hagut mai rebel·lió ni violència a Catalunya.

Pujol ha afirmat que avui Catalunya s’ha aixecat “trista i dolguda” perquè l’1-O pertany a tots ja que és una “conquesta de tot el país”. Així mateix ha avisat que la democràcia no pot ser silenciada amb jutges. “Que ho sàpiga l’estat espanyol, no poden silenciar una expressió política de més de dos milions de ciutadans”, ha dit en referència al número de persones que van participar en l’1-O.

D’altra banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha viatjat a Madrid amb altres representants de la formació per “ser al costat” dels polítics independentistes que afronten des d’aquest dimarts el judici a l’1-O. A les portes del Tribunal Suprem, Bonvehí ha afirmat que el judici és “una autèntica vergonya per l’Espanya del segle XXI” i ha defensat que els seus companys “no van fer res il·legal” i, per tant, “cap de les seves actuacions hauria de ser jutjada per uns tribunals que es consideren d’un estat democràtic”. El líder del partit demòcrata ha reiterat que des de la seva formació denunciaran el cas arreu de l’Estat i d’Europa seguint “les línies de defensa” dels acusats, i s’ha mostrat convençut que algun dia “Catalunya votarà en llibertat, per la independència i sense que això suposi cap mena de repressió”.

ERC ha enviat a les portes del Tribunal Suprem la seva portaveu, Marta Vilalta, i el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. Des d’allà, i després de l’acte unitari del sobiranisme contra el judici, Vilalta ha comentat que amb la seva protesta volen que “tothom vegi que només es defensen drets i democràcia”. “I que ho seguirem fent fins que sigui l’estat i la justícia espanyola qui seguin al banc dels acusats”, ha sentenciat. La republicana, a més, ha dit que el judici “no s’hauria d’haver produït mai” perquè “persegueix la democràcia, les urnes i que la gent pugui decidir”. En aquest sentit, ha avisat que des d’ERC “denunciaran i plantaran cara, des de dins i des de fora del Tribunal”. “Aquí no hi ha delicte, el dret a l’autodeterminació no és delicte. No hi ha violència, ni rebel·lió, ni sedició”, ha afegit.

Per la seva part, Maragall ha avisat que la ciutadania “serà cada dia al carrer” per a “guanyar la llibertat i la democràcia, que està amenaçada”. “Aguantarem amb la mateixa fermesa i determinació que ho hem fet en els últims deu anys, des de fa segles. Perquè sabem que tenim el dret i la raó”, ha conclòs.

Declaracions de Jaume Asens a les portes del Suprem

El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona dels comuns, Jaume Asens, ha defensat a les portes del Tribunal Suprem (TS) que el judici de l’1-O no jutja només els independentistes sinó que “està en joc la democràcia”. En declaracions als periodistes just abans de l’inici de la primera sessió, Asens ha mostrat la seva “indignació i vergonya” per un judici que considera que té “poc a veure” amb la justícia i que és un “acte de venjança i de persecució”. En aquest context, ha afirmat que està en joc també la credibilitat democràtica de la justícia espanyola.

“Avui es jutgen alguns dels nostres adversaris polítics però això no ens impedeix venir a solidaritzar-nos. Quan es vulneren els seus drets també es vulneren els nostres”. Amb aquestes paraules Asens s’ha referit a l’inici del judici de l’1-O contra els líders independentistes. Per a Asens, que també es advocat, els judici es basa en “fets distorsionats” i els acusats seran jutjats per un tribunal “incompetent”. “No es jutja només els independentistes sinó que també es jutja la justícia espanyola i avui l’estat espanyol i la justícia espanyola està sent observada per tot Europa”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona