Política

‘El Chapo’ Guzmán, declarat culpable als EUA pel jurat

Antics treballadors i socis del cap del càrtel de Sinaloa revelen l’extensa xarxa d’operacions i el caràcter despietat del narcotraficant mexicà

El jutge del cas dictarà la sentència definitiva al juny

Després de més de 40 sessions judicials en una sala de Nova York, El Chapo, considerat el rei de les drogues després d’haver dirigit el càrtel de Sinaloa durant un quart de segle, va ser declarat, ahir, culpable de narcotràfic. Un jurat va pronunciar el veredicte després d’escoltar el testimoni de més d’una desena d’antics treballadors i socis, que van delatar l’extensa xarxa d’operacions i el seu caràcter despietat.

A la sala es va poder sentir des de cruels assassinats de membres de la seva pròpia família, col·laboradors i narcotraficants rivals, fins als detalls del transport i la distribució de centenars de tones d’estupefaents, o suposats pagaments de suborns als més alts càrrecs de Mèxic, incloent-hi l’expresident del país Enrique Peña Nieto.

Aquests relats, units als de 42 testimonis més de la fiscalia, van portar el jurat a prendre la seva decisió després de sis dies de deliberacions. Nascut el 1957 a l’estat de Sinaloa, al nord de Mèxic, i amb el renom d’El Chapo a causa de la seva baixa estatura, Joaquín Guzmán Loera afronta ara una sentència de cadena perpètua, després d’haver estat declarat culpable, entre altres delictes, d’enviar als EUA centenars de tones d’heroïna, cocaïna, marihuana i metamfetamina. El jutge Brian Cogan s’agafarà ara quatre mesos per decidir la condemna final. El tribunal l’ha convocat el 25 de juny.

El capo es va criar en una família pobra i es va iniciar en el món de les drogues als 15 anys, quan va començar a cultivar i vendre marihuana i opi, “l’única manera de tenir diners per comprar menjar i sobreviure”, segons va explicar en una famosa entrevista amb l’actor Sean Penn. Però l’historial criminal pel qual se l’ha condemnat no va començar fins als anys 80 com a lloctinent i home de confiança de Miguel Ángel Félix-Gallardo, El Padrí, fundador del primer càrtel de Guadalajara. Llavors, El Chapo va dissenyar una estratègia per transportar cocaïna i marihuana de Colòmbia als EUA en avions, que tornaven a Mèxic carregats de dòlars. A la dècada dels 90, amb la detenció el 1989 de Félix-Gallardo, El Chapo va decidir anar per lliure i crear el càrtel de Sinaloa, enfrontat als seus rivals pel control del narcotràfic a Guadalajara.

Sentenciat en diverses ocasions a la presó, des d’on continuava dirigint el càrtel, la revista Time el va situar el 2009 entre les 100 persones més influents del planeta. Una altra publicació, Forbes, el va incloure a partir del 2012 en la llista dels més rics. Una sèrie de Netflix narra la seva història, incloent-hi les fugues de la presó, com ara la del 2015 del penal d’El Altiplano, d’on va sortir per un túnel al qual s’accedia des de la seva pròpia cel·la.

Extradit als EUA el gener del 2017, ha estat sotmès a una fèrria vigilància en una unitat d’aïllament d’un centre de Manhattan. Només pot sortir per als trasllats a la sala judicial, moment en què l’escorta un comboi d’una desena de vehicles policials, vigilats, al seu torn, per helicòpters i llanxes des del riu que travessen.

LA XIFRA

3
mesos
ha durat el judici d’‘El Chapo’, al tribunal federal per al districte est de Nova York, a Brooklyn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia