Política

El 70% considera injusta la presó dels polítics catalans

Només la majoria de votants de Ciutadans ho troba una decisió justa i, entre els del PP, n’hi ha més que ho veuen injust

El 65,7% creu que el darrer any s’han reduït drets i llibertats ciutadans

El 70,3% dels catalans considera injust l’empresonament i exili dels polítics catalans, mentre que el 17,5% ho troba una decisió justa. Per record de vot en les darreres eleccions, només la majoria dels votants de Ciutadans veuen bé la mesura, concretament el 55,2%, mentre que un 19,4% dels votants d’Arrimadas no la comparteixen. Fins i tot entre els votants del PP són majoria els que no comparteixen la privació de llibertat als presos polítics –43,8% contra un 31,3% que sí que hi dona suport. Un 18% dels votants populars tenen dubtes junt amb un 13% dels d’Arrimadas.

En el cas del PSC, mentre que un 64% dels seus votants veu injusta la decisió dels tribunals, el 24% sí que la legitima. Pel que fa a la resta de formacions amb representació parlamentària –JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP–, els votants contraris a l’empresonament i exili dels polítics supera el 91% en tots els casos.

Aquest és el dibuix que fa l’enquesta Òmnibus 2018 del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat realitzada a partir de 1.200 entrevistes presencials entre el 22 d’octubre i el 13 de novembre. Una segona pregunta de l’enquesta confirma el malestar majoritari en la societat catalana pel que fa als drets i llibertats individuals i col·lectius.

Drets i llibertats

El 65,7% dels enquestats creu que aquests s’han vist reduïts el darrer any a Catalunya, mentre que el 24,1% no està d’acord amb aquesta afirmació. Novament són la majoria de votants de Ciutadans els que ho neguen –50,7% contra un 38,8%. La majoria de votants del PP es desmarca, de nou, de l’opinió que té la majoria dels de Ciutadans. Fins al 56,3% dels votants populars creuen que s’han reduït les llibertats i els drets dels ciutadans de Catalunya el darrer any contra un 18,8% que no comparteix aquesta percepció –fins a un 25% dubten. En el cas del PSC, aquí s’aprecia una divisió de parers. Mentre que el 48% dels votants socialistes veu una reducció de drets, fins a un 44% no considera certa la percepció. En aquesta pregunta també destaca un canvi en l’electorat de Catalunya en Comú tenint en compte que, si bé la majoria veu drets retallats –un 72,2%–, fins a un 22% no ho considera cert.

Impacte del 155

Per altra banda, el 31,9% dels enquestats considera que la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat amb l’aplicació de l’article 155 ha tingut un impacte molt negatiu, mentre que un 27,2% el considera negatiu o força negatiu si sumem els percentatges que, en l’enquesta, van de l’1 al 4 tenint en compte que s’hi demana una gradació del 0 al 10 en què 0 suposa “molt negatiu” i 10, “molt positiu”. De la mateixa manera es pot considerar que un 12,5% dels ciutadans considera que ha tingut un impacte positiu o força positiu, i només un 2,5%, molt positiu.

Franquisme

La majoria de votants de tots els partits defensen que la llei catalana de la memòria històrica ha de facultar la Generalitat per retirar símbols franquistes de l’espai públic. Un 71,6% hi estan a favor i un 10,8%, en contra. Només s’hi oposen el 35% dels votants de Ciutadans i el 25% dels del PP, tot i que un altre 25% dels votants populars tenen dubtes, com també un 16% dels votants socialistes.

Avança l’ús i el consum en castellà

L’enquesta mostra que el castellà és la llengua d’ús majoritari a Catalunya però també de consum cultural. El 36,2% diu que habitualment usa el català, mentre que el 48,3% adopta el castellà i un 12,3% assegura usar-les igual. Són dades que s’accentuen en el consum cultural perquè només el 27,3% prefereix llibres en català i només el 15,9%, pel·lícules. Si es compara amb els darrers anys, sembla que el castellà avança en ús. El 2011, els enquestats deien que usaven el català en un 50,8% i el castellà, en un 39,6%. El 2016, ja només el 27,9% parlava més sovint en català pel 45,5% habitualment en castellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona