Política

Vuit identificats pel robatori d’estelades i cartells en ajuntaments

Van arrencar i fer malbé material dels balcons consistorials de Sant Julià, Sant Gregori i Sarrià

Entre els enxampats hi ha una excandidata de Ciutadans

“He presentat la denúncia pels fets perquè són actes que no haurien de quedar impunes. S’ha de respectar la llibertat d’expressió.” Són paraules de l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, a qui els Mossos d’Esquadra van comunicar ahir que havien localitzat vuit persones que estarien implicades, presumptament, en el robatori de material independentista que hi havia al balcó de l’ajuntament del municipi. Se sospita que, de matinada, els investigats van causar danys al pal on hi havia penjada una estelada que es van emportar. I, just al seu cantó, van arrencar una pancarta negra amb unes lletres blanques, de l’ANC, en què es podia llegir, en anglès, que “l’autodeterminació és un dret, no un crim”. Les primeres hipòtesis apunten que, abans d’actuar al consistori de Sant Julià de Ramis, van anar al de Sarrià de Ter, on ahir a la matinada també va desaparèixer una pancarta de l’Assemblea, que és de format similar. Estava col·locada al balcó del primer pis i hi posava: “Fake justice.”

També a Sarrià, es van endur una pancarta a favor de la República que hi havia a El Coro, que és un altre edifici municipal. I, després de passar per aquest municipi i per la població veïna de Sant Julià, els suposats autors es van adreçar a Sant Gregori. Allà, una veïna els va veure danyant el mobiliari urbà i va alertar els Mossos d’Esquadra. Els agents s’hi van dirigir immediatament, van aconseguir localitzar-los i els van identificar. Eren tres dones i cinc homes, veïns de Sarrià de Ter, Empuriabrava, Salt i Girona. Entre els investigats hi ha un altre cop la militant de Ciutadans (Cs) i professora de física de la UdG Esmeralda Úbeda de la Casa. Va ser candidata a senadora per Cs el 2008 per la circumscripció de Girona. Posteriorment, en els comicis al Parlament celebrats el 2010, va ocupar el tercer lloc de la llista, també per la demarcació. I, en les eleccions municipals del 2012, va anar de segona suplent en la candidatura de Ciutadans a la ciutat de Girona. Úbeda ja va ser identificada l’abril de l’any passat per la Policia Municipal de Girona, i investigada juntament amb quatre persones més, que de matinada van destrossar presumptament els anomenats “tòtems de la dignitat” que l’ANC havia instal·lat a l’exterior de l’edifici de l’antic Santa Caterina de la capital gironina.

En l’actuació d’ahir els Mossos també van escorcollar els tres cotxes que duien els 8 identificats, on van comprovar que portaven estelades i pancartes.

Van dir que era seu

Els sospitosos van al·legar que tot aquest material era seu, si bé a un dels agents li va cridar l’atenció el fet que una de les pancartes estigués trencada. Es va observar que era la que havia estat arrencada a Sant Julià de Ramis, on en va quedar un tall penjant. Aquest tros va ser el que Puigtió va aportar precisament com a prova quan ahir va presentar formalment la denúncia als Mossos. També va formular una denúncia l’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula, que considera que els fets són injustificables i lamenta que, a més de despenjar coses del mobiliari urbà, s’hi ocasionin danys. Així mateix, l’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, va confirmar a aquest diari que han presentat la denúncia als Mossos i han entregat un pen drive amb el vídeo de les càmeres de seguretat en què es veu com un grup d’encaputxats arrenquen el material, que va poder ser recuperat i ja penja un altre cop del balcó de l’ajuntament. “Ho han executat d’amagat i de matinada. Això denota el tipus d’actuació que fan, de falta de respecte als símbols i a la llibertat d’expressió”, va indicar Roca.

Malmeten la pancarta a favor dels presos, a Blanes

J.F

La pancarta de Blanes que demana la llibertat dels presos polítics catalans, jutjats al Tribunal Suprem de Madrid, va aparèixer tacada ahir al matí. La pancarta és a la façana principal de l’ajuntament de Blanes, al passeig de Dintre. Uns desconeguts la van malmetre i només s’hi podia llegir “Llibertat”.

El consistori de Blanes va informar que és el quart cop que hi ha alguna incidència sobre el rètol, que ha estat “esquinçat, malmès o robat”. Els operaris municipals van retirar l’estructura de fusta que la suporta, i per a l’altra ja se n’ha encarregat una de nova. Tan bon punt estigui enllestida la nova, es tornarà a coordinar la tasca per restituir-la, fet que suposa un treball “complex”. La pancarta hi és des d’un acord de ple del març del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona