Política

Una secretària d’estat compara el referèndum amb una violació

Nova patinada d’Irene Lozano en una entrevista a Sky News davant la incredulitat del periodista

El govern i el PDeCAT demanen la dimissió de la responsable d’Espanya Global

La mateixa secretària d’estat responsable d’una campanya de rentat d’imatge d’Espanya al món es va tirar ahir un tret al peu en una entrevista en un mitjà internacional en comparar el referèndum de l’1-O amb la violació d’una dona, davant la perplexitat del periodista de la cadena britànica privada Sky News. Irene Lozano, cap d’Espanya Global –l’antiga Marca España–, va assegurar que “el sexe no està prohibit com tampoc ho està votar, però no es pot fer a la força, has de tenir el permís per fer-ho; si no, és una violació”. El periodista, Dominic Waghorn, va voler confirmar si la secretària d’estat estava comparant “fer un referèndum en contra de la voluntat del govern de l’Estat amb una violació”: “Crec que ho ha comparat amb una violació, a menys que sigui una equivocació.” Lozano s’hi va ratificar: “El sexe està bé, però si no tens permís és una violació. Per tant, votar està bé, però si no tens permís, es converteix en un delicte penal a Espanya.”

Hores més tard, i veient la revolada per les seves paraules, Lozano va admetre a Twitter: “Ahir a la nit no vaig fer la millor de les comparacions.” Tanmateix, durant l’entrevista havia dit que aquesta “metàfora del sexe” és la que “sempre” utilitza per explicar l’1-O. L’exdiputada del PSOE i d’UPyD va adduir que “intentava explicar la diferència entre fer les coses amb el consentiment dels afectats o sense”. “El referèndum de l’1-O es va fer sense l’acord de la meitat de la societat catalana i l’ha deixat dividida”, va insistir.

Peticions de dimissió

En un moment de creixent conscienciació sobre la violència masclista i els constants assassinats de dones per aquesta causa, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va lamentar que el govern espanyol “permeti que una persona que lidera l’Espanya Global i la farsa de [la campanya] This is the real Spain compari el referèndum amb violar les dones”. En aquest sentit, va exigir la dimissió de Lozano: “Que reflexionin, recuperin el caràcter suposadament progressista, facin dimitir d’una vegada aquesta persona, no només per les notícies falses, sinó per aquest insult cap a totes les dones”.

Per notícies falses, la portaveu del govern es referia a una altra afirmació polèmica de Lozano en la premsa internacional, quan va referir-se als presos polítics com a “convictes” en una entrevista a la BBC, ignorant la presumpció d’innocència.

L’advocacia de l’Estat va haver de puntualitzar durant el judici en curs al Tribunal Suprem l’afirmació de Lozano amb l’argument que l’anglès no és la seva llengua materna i que va utilitzar malament el terme.

El Partit Demòcrata va presentar ahir una moció a la comissió d’Exteriors del Senat per exigir la dimissió de Lozano de manera immediata per la gravetat de les seves declaracions a Sky News, “absolutament impròpies d’un càrrec públic de l’administració de l’Estat”. El PDeCAT denuncia que “no respecten la presumpció d’innocència dels presos polítics catalans i dels exiliats”. “A més, també pressuposen, falsament, l’existència de violència per part dels votants de l’1 d’octubre”, conclou el text.

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona denunciarà Lozano per haver utilitzat l’escut de la ciutat sense el consentiment del consistori en la seva campanya. La comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció va aprovar dimecres una iniciativa d’ERC que demana al govern municipal que trenqui tota relació amb Espanya Global.

LES FRASES

El sexe no està prohibit com tampoc votar, però no es pot fer a la força, has de tenir el permís per fer-ho; si no, és una violació
És la metàfora del sexe que sempre utilitzo per explicar aquest tema
Irene Lozano
secretària d’Estat per a l’Espanya Global


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona