Política

Puigdemont i Torra adverteixen Tajani que prohibir la seva conferència “perjudica la credibilitat” de la UE

El president a l’exili lamenta que el president de l’Eurocambra s’hagi deixat arrossegar per la deriva demofòbica” de PP, PSOE i Cs

Assegura que dilluns s’explicaran i que la veu dels catalans s’escoltarà encara amb més força després de les eleccions europees

Els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra han adreçat una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, on l’adverteixen que prohibir la conferència que ambdós tenien prevista el proper dilluns a la institució comunitària és “una vergonya” per a Europa i “perjudica la credibilitat” de la UE. Tajani ha adduït motius de seguretat per justificar la decisió de no permetre la conferència, després que PSOE, Ciudadanos i PP hagin pressionat perquè l’expresident de la Generalitat no entrés al Parlament.

A la carta, Puigdemont i Torra recorden a Tajani que té “l’obligació” de preservar la llibertat d’expressió i no “silenciar idees legítimes”. Tots dos lamenten “profundament” la decisió del president i li pregunten per les raons que l’han dut a considerar l’acte un problema de seguretat.

L’escrit subratlla que durant l’últim any els dos polítics independentistes han visitat diversos parlaments i països amb “normalitat absoluta”. En aquest sentit, recorden que fa dos anys Puigdemont va participar en una conferència al Parlament Europeu titulada El referèndum català al costat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Finalment, avisen Tajani que “encara que no rectifiqui la seva censura” la conferència es farà igualment a Brussel·les, a la mateixa hora i dia planejats. “Els detalls seran anunciats quan la seva decisió de prohibir l’esdeveniment sigui confirmada”, clouen.

En declaracions als mitjans a la Fira del Llibre de Brussel·les, Puigdemont ha expressat que “lamenta molt” la decisió de Tajani. “Pensàvem que el Parlament Europeu podria resistir les pressions del tripartit 155, però hem vist amb decepció i tristesa com el president Tajani s’ha deixat arrossegar per aquesta deriva demofòbica que pot acabar afectant la reputació de la democràcia europea”, ha constatat.

El president ha considerat “sorprenent” que el Parlament Europeu, “que hauria de ser l’espai de la paraula lliure, de totes les opinions”, no estigui obert als representants de les institucions catalanes” i d’una majoria parlamentària.

No obstant això, ha deixat clar que dilluns s’explicaran. “La veu dels catalans, aquest dilluns i sobretot després de les eleccions europees, s’escoltarà encara amb més força al Parlament Europeu. I si el senyor Tajani encara hi és, la podrà sentir de viva veu”, ha augurat.

“Encara que faci tots els esforços de censura i plegar-se als interessos del PP, Cs i PSOE, la veu d’aquests més de dos milions dos-cents mil catalans no la podran ofegar”, ha sentenciat.

Segons Puigdemont, “deixar-se arrossegar per aquesta actitud censora és un missatge molt negatiu de cara als ciutadans que d’aquí poc estan cridats a les urnes i que hauran de triar quina Europa volen. Si volen reforçar per una UE que treu la paraula als ciutadans o volen apostar per una altra que fa el contrari, que no censura ningú, que no té por de les paraules i que vol convertir-se en un exemple d’autoritat moral per a la resta de regions del món”, ha dit.

En un fil de missatges a les xarxes socials, Puigdemont ha recordat que en els últims mesos ha visitat els parlaments de Flandes, Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, Illes Fèroe i Baviera i en cap cas s’ha produït “cap incident” o “amenaça a la seguretat i l’ordre públic”.

També recorda que al desembre de 2017, més de 45.000 catalans es van manifestar a Brussel·les i, “com a totes les manifestacions independentistes”, tampoc hi va haver aldarulls .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona