Política

Una vicepresidenta de l’eurocambra critica el vet

Heidi Hautala denuncia pressions per prohibir la conferència de Puigdemont sobre el judici de l’1-O

Veu una excusa que el president del Parlament Europeu al·legui motius de seguretat

La decisió del president de l’eurocambra, Antonio Tajani, de prohibir, a instàncies del PSOE, el PP i Ciutadans, un acte sobre el judici de l’1-O previst per dilluns en què participaven Quim Torra i Carles Puigdemont ha aixecat polseguera. La vicepresidenta del Parlament Europeu Heidi Hautala no es va empassar les raons de seguretat al·legades per Tajani per vetar la xerrada del president de la Generalitat i el seu predecessor, exiliat des de fa més d’un any a Waterloo. A través del seu compte de Twitter, segons recollia l’ACN, l’exministra finlandesa de Desenvolupament i membre del grup dels Verds, va piular: “Sembla que els eurodiputats de França, Itàlia i Espanya han pressionat políticament Tajani per una cosa que s’han pres com una provocació abans de les eleccions espanyoles.” “Tajani s’ha hagut d’inventar una sortida: la seguretat”, va afirmar, i va condemnar: “No és gaire transparent.” Hautala no es va aturar aquí, i va detallar que la “pressió política” ha vingut d’eurodiputats espanyols del PP, el PSOE i Cs, que formen part dels grups EPP, S&D i l’ALDE.

Tajani, que comparteix grup parlamentari amb els populars, va decidir suspendre l’acte assegurant que hi ha un “risc elevat” que suposi una “amenaça per mantenir l’ordre públic a les dependències del Parlament”. El president de l’eurocambra citava l’ocupació de la seu a Barcelona del Parlament Europeu i la Comissió per part de l’ANC, però ignorava que amb anterioritat Puigdemont ha fet actes a Flandes, Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, el Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe i Baviera, i en cap d’aquestes s’ha registrat cap incident.

La crítica de Hautala se suma la feta divendres per l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun, que va qualificar el vet de “decisió totalment arbitrària”. “No comparteixo les idees polítiques de Puigdemont, i menys en els darrers temps. Però té tot el dret a defensar-les on vulgui”, va piular Urtasun.

LA FRASE

Sembla que els eurodiputats de França, Itàlia i Espanya han pressionat políticament Tajani
Heidi Hautala
vicepresidenta del Parlament Europeu

“Denunciarem una causa repressiva contra una idea”

Carles Puigdemont i Quim Torra mantenen la conferència de dilluns, malgrat que no és clar on se celebrarà. El president de la Generalitat va assegurar ahir que aniran a la capital comunitària per denunciar “una causa repressiva contra una idea, que és la independència de Catalunya”. Torra va insistir que tenen un “mandat”, que és fer la República catalana, i que el seguiran “fins al final i amb totes les conseqüències”.

Torra, que feia aquestes declaracions en la inauguració de les obres de millora del Camí de la Retirada a Molló, ha enviat una carta conjunta amb Puigdemont al president de l’eurocambra en què li demanen explicacions per haver “censurat” la conferència, titulada Catalunya i el judici del referèndum, un repte per a la UE. “Com a president del democràticament elegit Parlament de la UE, el deure de la seva institució és preservar la llibertat d’expressió com el major valor”, li recorden. I li adverteixen que l’excusa de la seguretat no pot ser utilitzada per “silenciar idees legítimes”. Torra i Puigdemont avisen que la prohibició pot afectar la “credibilitat democràtica” de la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona