Política

Trump demana a Europa que es faci càrrec de 800 combatents d’Estat Islàmic

El president nord-americà proclama la victòria “al 100%” sobre el califat a Síria

Els guerrillers kurds assalten l’últim reducte d’EI a la frontera amb l’Iraq

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha demanat al Regne Unit, Alemanya, França i altres aliats europeus que es facin càrrec de més de 800 combatents d’Estat Islàmic (EI) capturats per les tropes nord-americanes a Síria i els jutgin. “Fem molt i gastem molt: és hora que uns altres facin un pas endavant i facin la feina que són capaços de fer. Ens retirem després d’una victòria del 100% sobre el califat”, va dir el president nord-americà en una piulada a Twitter. “Els Estats Units demanen al Regne Unit, França, Alemanya i altres aliats europeus que es facin càrrec d’uns 800 combatents d’Estat Islàmic que hem capturat a Síria i que els sotmetin a judici. El califat està a punt de caure. L’alternativa no és bona, perquè estaríem obligats a alliberar-los”, hi va afegir.

En consonància amb el missatge del president dels EUA, diversos alts funcionaris de l’administració Trump van expressar al diari The Sunday Telegraph la seva por que una part dels combatents d’Estat Islàmics capturats per les forces nord-americanes se n’anessin a Europa a cometre atemptats si no els posaven a disposició de la justícia.

El cap dels serveis d’intel·ligència exteriors britànics (MI6), Alex Younger, ja va advertir, divendres, que Estat Islàmic s’està reorganitzant per dur a terme més atacs, tot i la desfeta militar a Síria. Younger es va mostrar amoïnat per un possible retorn a Europa de gihadistes amb habilitats i contactes “perillosos”.

L’advertiment de Trump als aliats europeus es produeix després que divendres digués que, en un termini de 24 hores, faria un “gran anunci” sobre Síria i la lluita contra Estat Islàmic i en certificaria la derrota, unes declaracions que van fer arrufar el nas als alts comandaments de l’exèrcit nord-americà, que són molt més prudents que el seu cap.

De fet, les forces kurdes, aliades dels Estats Units, estan immerses en ple assalt a l’últim reducte de territori que li resta a Estat Islàmic a Síria, a Baguz, a tocar de la frontera amb l’Iraq. L’organització s’està quedant sense cap territori, tot i que encara té presència en algunes zones desèrtiques i no habitades de Síria.

LA XIFRA

360.000
persones
han mort els darrers vuit anys de guerra a Síria. Hi ha hagut milions de desplaçats.

Al-Assad explota la traïció dels EUA

El president sirià, Baixar al-Assad, va avisar, ahir, els grups aliats dels EUA a Síria que Washington no els protegirà i que es convertiran en una moneda de canvi. En un discurs davant els responsables dels consells locals del país, retransmès per la televisió estatal, Al-Assad va assenyalar que “la majoria dels sirians en aquestes zones fan costat a l’Estat”. Els últims mesos, hi ha hagut converses entre el govern sirià i les forces kurdes, que controlen el nord-est i est de Síria, per dissenyar un full de ruta i un diàleg ampli per acabar amb el conflicte entre totes dues parts. Les Forces Sirianes Democràtiques (FSD), amb el suport de Washington, estan combatent a l’últim reducte d’Estat Islàmic a Síria amb inquietud des que el president dels EUA, Donald Trump, va anunciar que retiraria els soldats nord-americans de Síria. Al-Assad no ha dubtat a explotar aquest fet per assenyalar la “traïció” dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona