Política

La majoria dels espanyols escull la via del diàleg per resoldre el conflicte català

Sondejos del GESOP i el GAD3 mostren que al voltant d’un terç dels consultats apostaria per l’aplicació de l’article 155

La majoria dels espanyols escolliria la via del diàleg amb els independentistes per resoldre el conflicte català, segons els sondejos que publiquen aquest dilluns ’La Vanguardia’ (GAD3) i ’El Periódico’ (Gesop). Mentre que la primera enquesta estima aquesta xifra en un 52,3%, la segona ho fa en un 52,6%. Amb tot, al voltant d’un terç dels consultats —un 34,2%, segons GAD3, i un 37,3%, el Gesop)— avalaria l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. D’altra banda, els catalans que recolzarien el diàleg amb l’Estat Espanyol sumen un 78,5%, d’acord amb GAD3, i un 86,7%, segons les dades del Gesop. Per contra, el primer sondeig comptabilitza els partidaris a Catalunya del 155 en un 13,5%, mentre que el segon ho fa en un 6,9%.

Baixen els partidaris de la rebel·lió i la presó provisional

Segons l’enquesta de ’La Vanguardia’, s’han reduït els espanyols que consideren justificada l’acusació de rebel·lió, que implica violència. El passat novembre, el 58% dels espanyols ho considerava i ara aquest percentatge ha baixat fins al 40,5%, davant del 45% que rebutja l’acusació de rebel·lió.

Pel que fa a la figura del relator, una de les principals polèmiques de les negociacions entre governs, més del 47% dels espanyols consultats la veuen necessària com a “mediador en un escenari de diàleg entre partits”, mentre que un 44% la rebutja. I en referència a les negociacions amb partits independentistes, un 51% dels espanyols considera que aquest diàleg no posa en risc la unitat d’Espanya, davant del 41% que sí que ho creu.

Encara sobre el diàleg, l’enquesta de ’El Periòdico’ apunta que la majoria dels espanyols, un 53,5%, culpen la Generalitat del fet que el diàleg no arribés a fructificar. En canvi, un 22,9% pensa que el Govern de Torra és el responsable que es trenquessin les negociacions, mentre que un 16,6% culpa les dues parts per igual.

El 50% dels espanyols enquestats considera que el govern de Sánchez no ha fet concessions als partits independentistes davant del 44,4% que sí que ho creu. Sobre el judici de l’1-O que va començar al setmana passada, la majoria dels espanyols, un 59,3%, creu que serà just. Però a Catalunya, es registra un percentatge molt diferent. El 68,5% dels enquestats catalans creuen que no tindran un judici imparcial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona