Política

El lideratge de Corbyn divideix els laboristes

Set diputats abandonen el partit en protesta per la posició del cap davant la sortida de la UE i la seva radicalització i antisemitisme

És l’escissió més important de la formació des del 1981

Set diputats laboristes van anunciar, ahir, que abandonen el partit per discrepàncies amb el seu líder, Jeremy Corbyn, sobre la seva línia d’extrema esquerra, l’ambigüitat respecte al Brexit i “l’antisemitisme institucionalitzat” dins del partit. És l’escissió més important dins del partit des que el 1981 quatre diputats van formar una nova força política que va acabar integrant-se en el Partit Liberaldemòcrata. “Ha estat una decisió molt dolorosa i complicada, però necessària”, va declarar Luciana Berger, erigida en portaveu dels diputats escindits. Els altres sis són Chuka Umunna, Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Ann Coffey i Mike Gapes.

A tots ells se’ls considera moderats, centristes i blairistes i estaven enfrontats a l’extrema esquerra que representa Corbyn. Fa temps que l’exlíder Tony Blair vaticina un trencament del partit si Corbyn hi continua al capdavant. “Em sento avergonyida de ser membre d’un partit institucionalment antisemita”, va confessar Berger, que va criticar la política “d’assetjament i intimidació” de la formació.

Berger també va explicar que els set rebels constituiran un grup independent al Parlament, però que de moment han decidit no formar cap nou partit. Tot i això, Umunna, fins ahir un dels polítics laboristes més prometedors, va instar diputats laboristes i d’altres partits a afegir-se a les seves files. “És hora de desfer-nos de la política passada de moda i de crear una alternativa que faci justícia als temps que corren”, va declarar.

“No puc continuar en un partit racista i antisemita còmplice del Brexit”, es va justificar Gapes. Molts membres del partit estan enfadats per la posició confusa de Corbyn respecte al Brexit. El màxim dirigent de la formació és euroescèptic, però va fer campanya per continuar a la Unió Europea (UE) i no vol donar suport a un segon referèndum, en contra de la decisió del partit en el congrés del setembre.

Es tracta d’una crisi molt més profunda. A més de l’acusació de facilitar el Brexit i d’alimentar l’antisemitisme, des de la facció blairista es critica el gir cap a l’esquerra radical adoptat per Corbyn, que està en contra de l’OTAN i que defensa la Veneçuela de Chávez i Maduro. “No creiem que cada problema del món el genera Occident”, es va queixar Shuker, un altre dels diputats rebels. “El partit ha estat segrestat per l’extrema esquerra”, es queixava, al seu torn, Chris Leslie.

Corbyn es va considerar “decebut” per la decisió dels set diputats. “El govern conservador fa un nyap amb el Brexit i nosaltres hem proposat un pla alternatiu unificador i creïble”, es va defensar, en referència a la proposta d’una sortida suau de la UE –continuar a la unió duanera i el mercat únic–, rebutjada per Theresa May.

May evita la ruptura

Més autocrític va ser el seu segon, Tom Watson, que va reconèixer que havien reaccionat tard a les acusacions d’antisemitisme. Els nacionalistes escocesos creuen que la crisi beneficia els conservadors.

L’escissió semblava inevitable, ja que el Brexit ha dividit els dos grans partits. Fins ara, May ha evitat una ruptura al seu partit, però diversos diputats tories europeistes han amenaçat de dimitir si el 27 de febrer no dona suport a una esmena que descarta la sortida sense acord de la UE, una promesa que la primera ministra no pot fer si no es vol enemistar amb la facció euroescèptica de la seva formació.

LES FRASES

No puc continuar en un partit racista i antisemita còmplice del ‘Brexit’
Mike Gapes
DIPUTAT LABORISTA ESCINDIT
El partit ha estat segrestat per l’extrema esquerra
Chris Leslie
DIPUTAT LABORISTA ESCINDIT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona