Política

El M5E protegeix la immunitat de Salvini i evita que vagi a judici

Els socis ho acorden en una polèmica votació a internet

La justícia volia processar el ministre per segrest agreujat dels refugiats al vaixell ‘Diciotti’

Matteo Salvini pot respirar tranquil: els seus socis de govern li han tret les castanyes del foc. El Moviment 5 Estrelles (M5E) es va sumar ahir a tota la dreta i l’extrema dreta i, en la comissió del Senat, va votar a favor de mantenir la immunitat parlamentària al líder de la Lliga.

Així, s’impedeix que sigui encausat per segrest de persona i abús de poder, com havia sol·licitat un tribunal de Catània per l’anomenat cas Diciotti.

El mes d’agost passat, Itàlia va prohibir que aquest patruller desembarqués 177 persones rescatades d’un naufragi. Les va obligar a estar-se sota el sol roent durant prop de deu dies en condicions inhumanes. Hi havia persones malaltes, que havien estat víctimes d’abusos i tortures, al límit de les seves forces.

El govern italià, capitanejat pel ministre de l’Interior, Salvini, i el de Transports i Infraestructures, el grillino Danilo Toninelli, va agafar-se el cas com un torcebraç internacional.

L’executiu va fer cas omís de les peticions d’auxili de les organitzacions a favor dels drets humans: no volia acollir cap refugiat. Per tant, no va donar el permís de desembarcar al port fins que, gràcies a la intervenció de l’Església catòlica italiana, es va arribar a un acord per repartir els immigrants rescatats entre Irlanda i Albània.

Pendents dels sondejos

Aquell episodi es va viure com una victòria de l’executiu de coalició que governa Itàlia. Tant la Lliga com els 5 Estrelles van voler fer seu l’èxit. Així, quan fa unes setmanes el tribunal va anunciar que volia processar Salvini per segrest agreujat de persones per haver impedit que els refugiats desembarquessin, tant el primer ministre, Giuseppe Conte, proper al M5E, com tots els peixos grossos grillini van sortir a defensar-lo i a dir que la responsabilitat –presentada com un mèrit– d’aquella acció era compartida dins de l’executiu.

El problema és que, com que Salvini és parlamentari, una comissió ha hagut de decidir si se li retirava la immunitat per poder ser jutjat. I els grillini havien fet bandera, des de l’inici, del rebuig a la immunitat. “Ens hi oposarem sempre”, havia dit fa anys Luigi di Maio, l’home fort dels grillini al govern i viceprimer ministre, al costat de Salvini.

Després de consultar les enquestes –una gran majoria d’italians és favorable a no processar Salvini i a protegir-lo a través de la immunitat–, i que els seus líders expressessin que la posició del M5E era de suport absolut al viceprimer ministre de la Lliga, diumenge, els grillini van fer una consulta telemàtica entre les persones inscrites. La votació ha estat polèmica perquè la pregunta era capciosa: “La demora de l’atracament del vaixell Diciotti, per redistribuir els immigrants a diversos països europeus, va tenir lloc per protegir un interès estatal?”, deia. Un 59%de van votar a favor de salvar Matteo Salvini, que ahir, cofoi, manifestava: “Gràcies, aquest govern som un equip.”

LA DATA

08.2018
Salvini
prohibeix desembarcar 177 immigrants rescatats al mar al límit de les seves forces.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona