Política

Lamuà i Olòriz es perfilen per repetir a les llistes el 28-A

Els socialistes triaran dissabte els candidats a diputats al Congrés i ERC ho farà el dia 9

Jordi Xuclà, del PdeCAT, remarca que cal una reflexió interna de partit “sobre què cal anar a fer a Madrid”

Els diputats gironins al Congrés Marc Lamuà, cap de llista del PSC en els comicis espanyols del juny del 2016, i Joan Olòriz, diputat per ERC i número dos fa tres anys, podrien repetir a les llistes dels respectius partits per la demarcació de Girona. Joan Margall i Joan Olòriz per ERC; Jordi Xuclà i Sergi Miquel, del PDeCAT; Marta Sibina, d’En Comú, i Marc Lamuà, del PSC, són els sis diputats gironins al Congrés, que ahir va celebrar l’últim ple de la legislatura abans no es dissolguin les Corts i dimarts es publiqui la convocatòria electoral del 28 d’abril.

ERC

L’actual consellera Teresa Jordà va liderar la candidatura republicana per Girona el 2016 fent tàndem amb Joan Olòriz. L’exalcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall –que anava de número tres de la llista– va substituir Jordà, diputada des del 2011. “ERC haurà de veure quines són les seves perspectives; estic obert a propostes”, va explicar ahir Olòriz. “Han estat uns anys molt intensos i els inputs que m’arriben són bons”, feia balanç tot destacant la bona sintonia i “el privilegi” de treballar braç a braç amb Tardà i Joan Margall, al qual va definir “com un valor de present i de futur d’ERC”. “Continuo com a independent, però no descarto afiliar-me en un futur”, avançava Olòriz recordant que té “un amic íntim a la presó com és Raül Romeva” i la “profunda admiració” que sent per Junqueras. “El front de Madrid s’ha de cobrir; si no el cobreixes, d’altres el cobreixen i a la teva contra”, va recordar Olòriz, que va destacar la voluntat de treballar al servei del país i per la República catalana. “Els que ho estan fent ho estan fent molt bé”, va assenyalar David Mascort, president de la federació gironina. El 9 de març es decidirà en un congrés a Sarrià de Ter la llista al Congrés.

PDeCAT

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà és al Congrés des del 2004. “Encara és prematur dir-ho”, va assenyalar Xuclà pel que fa a liderar el partit a la circumscripció de Girona en les eleccions del 28-A, tot i que va manifestar la seva predisposició. Jordi Xuclà va remarcar que, abans, el Partit Demòcrata ha de fer un “debat intern molt important” en relació amb l’enfoc de la política espanyola. “S’ha de reflexionar sobre què cal anar a fer a Madrid”. Xuclà, que es va declarar “fill d’Olot i independentista des dels 14 anys”, va insistir en l’estratègia del sobiranisme en un context d’hostilitat política al Congrés molt diferent de les eleccions del 2016. El número dos de l’aleshores candidatura convergent, el llagosterenc Sergi Miquel s’ha revelat com un valor a l’alça: les compareixences a la comissió de l’Operación Cataluña, el 2017, li van servir per marcar perfil propi amb un estil mordaç.

PSC

Des de les files socialistes, el cap de llista gironí, Marc Lamuà, vol repetir. Seria la seva tercera legislatura, ja que va ser elegit diputat per Girona al Congrés per primera vegada en les eleccions del 2015. El 2 de març hi ha consell nacional del PSC, que ha de proclamar els caps de llista de les diferents demarcacions.

En Comú

La diputada i cap de llista per Girona el 2016, Marta Sibina, no repetirà, segons va explicar Jordi Romero, de l’àrea d’extensió territorial de Catalunya en Comú. “El balanç que fem de la seva feina és molt negatiu; ha estat una diputada inexistent;”, va recalcar. En les eleccions del desembre del 2015 al Congrés, Sibina va ser la número dos per Barcelona darrere de Xavier Domènech. Veïna de Breda, Sibina pertany a l’ala més sobiranista dels comuns; Romero va retreure a Sibina que fes campanya per “altres partits com ara la CUP” i no deixés l’acta de diputada. Ara s’obrirà un procés de primàries: el 9 de març es presentaran les candidatures i votacions la setmana següent.

Des del PP es va explicar que s’activaran els mecanismes interns per escollir candidats. L’alcaldable per Girona, Concepció Veray, liderava les llistes el 2016. Cs encara no té cap nom concret i s’han de reunir en breu. Margarita Santo va encapçalar la llista fa tres anys. Ni PP ni Cs van obtenir representació.

LES FRASES

Estic obert a propostes; ERC ha de veure què li interessa més. La meva feina és treballar pel país
Joan Olòriz
DIPUTAT D’ERC AL congrés

LA XIFRA

La meva intenció és repetir; aquest cap de setmana s’han de proclamar els caps de llista provincials
Marc Lamuà
DIPUTAT PSC AL CONGRÉS
És prematur dir-ho; cal que abans el partit faci un debat sobre l’enfocament de la política espanyola
Jordi Xuclà
DIPUTAT pdEcat AL CONGRÉS
6
diputats
al Congrés són els que s’escullen per la circumscripció de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona