Política

Màxima tensió al Caixmir

L’Índia i el Pakistan intercanvien bombardejos al territori en disputa en el primer enfrontament d’aquest abast entre dues potències nuclears

El xoc desferma la por que hi hagi una quarta guerra entre els dos països veïns

El Caixmir viu una situació de màxima tensió entre l’Índia i el Pakistan, les dues potències militars que els darrers dies han intercanviat atacs d’un abast que no es veia des de feia anys. Els dos països van afirmar ahir que havien abatut avions del seu rival. El Pakistan va capturar un pilot indi l’endemà que els avions de guerra de l’Índia entressin al país veí per primer cop des de la guerra de 1971.

Tant l’Índia com el Pakistan han ordenat bombardejos aeris durant els dos darrers dies, fet que significa el primer cop en la història que s’ataquen amb armes d’aquest abast dos països que disposen d’armament nuclear. A més, les forces terrestres han intercanviat foc en més d’una desena de localitats.

La tensió es va desfermar des del moment en què un atemptat suïcida amb un cotxe bomba dut a terme per militants pakistanesos al Caixmir controlat per l’Índia va matar almenys quaranta paramilitars indis el 14 de febrer passat. El risc d’escalada del conflicte, però, no es va disparar fins dimarts, quan l’Índia va bombardejar amb un avió el que va assegurar que era un camp d’entrenament militar. Segons un alt responsable del govern indi, el raid va causar la mort de més de 300 persones, un extrem desmentit per Islamabad, que va replicar que no hi va haver cap víctima mortal.

El primer ministre pakistanès, Imran Khan, va mirar d’apaivagar els ànims ahir i va demanar obrir converses amb l’Índia amb l’esperança que prevalgui el “sentit comú” de manera que es faciliti una desescalada en el conflicte. “La història ens diu que les guerres són plenes d’errors de càlcul i crec que, ateses les armes que tots dos tenim, no ens podem permetre aquests errors de càlcul.” “Hauríem de seure a parlar”, hi va afegir en una al·locució televisada.

L’Índia i el Pakistan s’han enfrontat en tres guerres des de la independència del Regne Unit, el 1947, dues d’aquestes per la disputa territorial de la regió del Caixmir, a l’Himàlaia. Fa disset anys, el 2002, van estar a punt d’encetar una nova guerra arran de l’atac d’un militant pakistanès contra el Parlament de l’Índia.

La nova escalada de la tensió arriba tres mesos després que el primer ministre pakistanès va dir que volia millorar les relacions amb l’Índia i després d’un període de relativa calma al Caixmir. També ha coincidit en un moment clau per a la carrera del primer ministre indi, Narenda Modi, que afronta unes eleccions generals en qüestió de mesos. Segons alguns analistes polítics, la decisió de Modi d’ordenar els bombardejos aeris podria ajudar-lo electoralment i, de fet, l’oposició índia el va acusar ahir de voler capitalitzar els raids en benefici propi. Es tracta de la primera vegada que l’oposició a Modi trenca la unitat d’acció amb el govern en l’afer del Caixmir.

La comunitat internacional fa una crida a la calma

La comunitat internacional ha intensificat els darrers dies les crides a la calma per evitar que el conflicte entre l’Índia i el Pakistan passi a un estadi superior. El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va parlar, separadament, amb els ministres d’Afers Estrangers de tots dos països i els va comminar a evitar “noves activitats militars” i a evitar “sigui com sigui” una escalada del conflicte. També es van afegir a les crides a la calma la UE, la Xina i Rússia, que es va mostrar “molt preocupada” per la situació. En el mateix sentit es va expressar la primera ministra britànica, Theresa May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona