Política

El PSOE amplia la intenció de vot i, amb Podem, les dretes no sumarien

El PP remunta del quart al segon lloc en un mes, segons el baròmetre del CIS de febrer

Esquerra retrocedeix i seria la segona força més votada a Catalunya

L’aliança de dretes del PP, Ciutadans i Vox no sumaria si ara es fessin les eleccions espanyoles del proper 28 d’abril. El PSOE recupera espai i seria el partit més votat, d’acord amb el darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’aquest febrer. Amb Podem, la suma dels socialistes seria 10 punts superior a una hipotètica repetició de l’acord de govern de les dretes i l’extrema dreta a Andalusia.

La intenció de vot als socialistes s’ha disparat respecte del darrer baròmetre de gener, pujaria un 3,4%, i es quedaria amb el 33,3% dels vots. El PP de Pablo Casado se situa força lluny dels socialistes, però malgrat això remunta del quart al segon lloc en intenció de vot, i se situa en els 16,7% dels vots. Aquesta pujada del PP es fa a costa dels vots de Ciutadans, que fa un mes se situava just darrere dels guanyadors, els socialistes. Ara, el partit d’Albert Rivera i a l’espera que el proper sondeig pugui reflectir l’impacte de la incorporació d’Inés Arrimadas al tàndem, queda en tercera posició, perdent 2,4 punts respecte del gener. A Ciutadans no es van prendre gaire bé aquesta pèrdua de vots, i el seu secretari general, José Manuel Villegas, va qualificar el baròmetre “d’un altre intent de prendre el pèl als espanyols amb els diners de tots”. Segons ell, el CIS és la mostra que “Sánchez es fabrica les enquestes a mida”. El sondeig es va realitzar entre l’1 i el 10 de febrer, abans de l’anunci de l’avançament electoral de Sánchez.

Units Podem i les seves confluències, entre les quals els comuns a Catalunya, continuen sense remuntar. La pujada de la dreta al segon i tercer lloc respecte del gener els deixa en quarta posició. En el conjunt estatal, els votarien el 14,5% dels enquestats, nou dècimes menys. No obstant això, i si es compara amb les eleccions del 2016, la retallada és considerable, ja que en les darreres eleccions van obtenir el 21,1% dels vots.

Ara bé, per pèrdues de votants les del PP, que mantenen una sagnia de quasi la meitat dels votants respecte de fa quatre anys. Vox es manté com a cinquena força, amb quasi el 6% dels vots. Just davant d’ERC, que augmenta lleugerament la seva intenció de vot, una dècima més que al gener. El PDeCAT assoleix el 0,7% del total de vots. Pel que fa als líders dels quatre partits estatals, cap aprova, però Pedro Sánchez guanya cinc dècimes i queda amb un 4,3.

Els comuns, de primers a tercers

Els socialistes guanyarien, de molt, les eleccions, amb un 25,6% dels vots, desbancant En Comú Podem de la primera posició obtinguda el 2016. Les bones expectatives d’ERC al gener es capgiren al febrer, perquè perd 7 punts en intenció de vot i quedaria en posició amb el 15,5%. Els comuns obtindrien l’11%. Ciutadans quedaria en quarta posició (9,3%); el PP, al seu darrere, i el PDeCAT només obtindria el 3,1% dels vots. Vox pujaria lleugerament (2,2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona