Política

LA DECLARACIÓ

L’estrany concepte de l’ús mínim de la força

La declaració de Juan Ignacio Zoido, exministre de l’Interior, va servir per aclarir que les instruccions a la Policía Nacional i la Guàrdia Civil per complir les ordres del TSJC no s’assemblen en res amb com van actuar l’1-O. Es tractava d’“auxiliar els Mossos, de garantir els drets civils, de fer un ús mínim de la força i de garantir la seguretat de la gent”. Zoido, impassible, va dir que per a ell va ser així.

LES FRASES

IÑIGO URKULLU
lehendakari del govern basc
Amb Rajoy vaig tractar la qüestió catalana per dir-li que la situació s’escapava de les mans
Puigdemont va buscar fins a l’últim moment diàleg i una relació estable amb els dos governs
Rajoy em prestava atenció i no semblava disposat a aplicar l’article 155 si es convocaven eleccions, però sense donar-me una resposta taxativa

LES FRASES

ALBANO DANTE FACHIN
exdiputat de catalunya sí que es pot
Ser a la seu d’Economia era un deure polític i ciutadà. L’únic que podia molestar els agents era el fum de tabac
Quan hi vaig arribar ja hi havia una vintena de periodistes de les televisions, amb les càmeres i els trípodes, enfilats als cotxes de la Guàrdia Civil
Tres-centes mil persones van votar no en el referèndum i també van ser colpejades
GABRIEL RUFIÁN
DIPUTAT D’ERC AL CONGRÉS
Que la comitiva judicial sortís per la teulada és una fake-news com dir que el castellà està perseguit a Catalunya
Em grinyola que els fets davant de la conselleria d’Economia es relacionin amb una rebel·lió, perquè jo hi vaig anar a berenar
Els únics cotxes que he vist devastats són els dels taxistes a l’avinguda Castellana de Madrid durant la vaga

LA CARA I LA CREU

La mediació ‘versus’ l’amnèsia
El testimoni del lehendakari basc va acreditar ahir que, davant el bloqueig absolut entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol, va existir un intent d’intermediació per buscar una solució pactada. Una versió que contradiu l’amnèsia que la vigília va mostrar a la sala l’expresident Mariano Rajoy, que ni tan sols va concretar si s’havia vist personalment amb Urkullu. La intermediació va incloure moltes reunions i moltes persones, de l’àmbit institucional, econòmic, cultural i empresarial, segons Urkullu. Per part de Puigdemont va notar predisposició al diàleg i que no volia optar per la DUI. A Rajoy no el veia “proactiu.”
Ni més vídeos ni opinions sobre el judici
A mesura que transcorren les sessions augmenta el protagonisme del president de la sala, Manuel Marchena, i la quantitat de restriccions que aplica a les preguntes que considera no procedents, tant de la defensa com de la fiscalia, de l’advocacia de l’Estat i de l’acusació popular. També es nota més intransigent pel que fa a l’exhibició de vídeos de les càrregues policials. En anteriors sessions s’han pogut veure actuacions policials violentes. Ahir Marchena va deixar clar que ja no serà tan fàcil mostrar-ne. També es va mostrar inflexible quan Albano Dante Fachin va preguntar si podia expressar la seva opinió del judici. “No”, va ser la seca resposta.
XAVIER DOMÈNECH
EXDIPUTAT DE CATALUNYA EN COMÚ PODEM
L’Estat havia entrat en una lògica de guerra, calia defensar els drets
Si la meva dona hi va portar el nostre fill de quatre anys és perquè era un acte pacífic
ADA COLAU
ALCALDESSA DE BARCELONA
El 20-S hi havia la sensació d’un estat d’excepció amb escorcolls i detencions
La mobilització del 20-S va ser massiva i pacífica
LA GOLEJADA

Piqué reclama més atenció al judici i menys al VAR “perquè el país vagi millor”

XEVI SALA

Gerard Piqué no es mossega mai la llengua a l’hora d’expressar opinions polítiques. Aquesta la va donar davant de les càmeres de televisió després de la golejada del Barça al Madrid: “Si les teles espanyoles dediquessin més temps a seguir el judici als presos polítics catalans que no pas a VAR, potser com a país aniríem millor.”

EL GEST

Íñigo Urkullu saluda només Santi Vila i, en canvi, Gabriel Rufián en passa de llarg

XEVI SALA

Ahir al matí al banc hi quedaven només Forn, Turull, Rull, Sànchez, Cuixart, Borràs, Mundó i Vila. La resta són rere els seus advocats. Després de declarar, Urkullu es va aturar només per encaixar la mà amb Vila. Tot el contrari que Rufián, que va saludar tots els altres i va saltar precisament Vila, que s’ho va prendre rient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.