Política

Reivindicació feminista

Milers de dones es mobilitzen pels seus drets i contra la violència masclista arreu de l’Estat

La protesta feminista assoleix un gran èxit amb manifestacions multitudinàries a les principals ciutats

Centenars de milers de dones van sortir ahir al carrer arreu de l’Estat per reivindicar la lluita feminista, per la igualtat, pels drets de la dona, per les millores laborals de les dones i contra el masclisme.

Les manifestacions van tenir lloc al matí i a la tarda –aquestes van ser les més nombroses– a les principals capitals. Des de Madrid fins a Sant Sebastià, de Sevilla a la Corunya, de Saragossa a Santander, les marxes reivindicatives de milers de dones van omplir els carrers amb crits i pancartes amb lemes com ara “Els nostres cossos no són mercaderia”, “Sense feminisme no hi ha revolució” o “Ens van treure tant que fins i tot ens van treure la por”.

Les xarxes socials van bullir durant tot el dia amb el lema #Huelgafeminista2019, que va ser tendència juntament amb altres com ara #8M2019 o #FelizDiadelaMujer. La vaga, que els principals sindicats havien convocat de dues hores i no de tot el dia, va tenir força suport, però no es va notar en el dia a dia i els principals serveis van funcionar sense problemes. També van obrir molts comerços i les diferents administracions.

On la protesta es va fer notar més va ser en l’àmbit universitari. Centenars de milers d’estudiants van protagonitzar les protestes al migdia en les principals capitals espanyoles.

Les protestes van tenir una participació més multitudinària que durant la vaga de l’any passat, primer any en què la reivindicació feminista es feia notar amb molta força arreu de l’Estat.

En la manifestació de Madrid, l’Ainhoa, una estudiant de màster, assegurava que “això no és una moda” i augurava que cada cop hi ha més gent convençuda: “Les manifestacions de l’any passat van animar moltes noies a sortir al carrer.” La Isabel, funcionària, deia, per la seva banda, que havia anat a la manifestació en solidaritat amb “les dones que no poden fer vaga”. “Aquelles treballadores que temen represàlies laborals” i també per “lluitar aquí pel que passa en altres llocs del món”, va dir.

La vaga feminista va provocar nombroses reaccions en l’àmbit polític, sobretot des de la dreta, amb el PP i Ciutadans al capdavant, que no van donar suport a la protesta.

El president del PP, Pablo Casado, va dir que el seu partit no participava en la manifestació de la tarda perquè el manifest “només recull els postulats de l’esquerra radical, la qual cosa és una instrumentalització de la lluita per la igualtat”. L’exministra i portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, també va fer declaracions en aquesta línia tot assegurant: “En el Dia de la Dona han intentat silenciar-nos, però no ho han aconseguit. Això no és una guerra de dones contra dones, ni una guerra d’ideologies, és una lluita de tots per la igualtat i la llibertat. Lliçons al PP, cap. Prou de segrestar el 8-M.”

Albert Rivera, líder de Cs, va voler retre homenatge a Clara Campoamor, la dona que va aconseguir el vot femení a l’Estat i va reivindicar un “feminisme inclusiu i obert que no deixi fora ningú”.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en canvi, va dir que “el feminisme és una força imparable de progrés, sense marxa enrere” perquè la “humanitat sempre camina endavant buscant el seu benestar”.

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, per la seva banda, va donar suport a la causa feminista i va recordar que el Dia Internacional de la Dona també és una jornada de conscienciació per als homes “perquè treballin per la igualtat”. Justament, el Parlament basc, a Vitòria, va haver de suspendre el ple ordinari d’ahir per l’absència a la cambra de la majoria de les parlamentàries amb motiu de la vaga feminista.

LES FRASES

El feminisme és una força imparable de progrés sense marxa enrere
Manuela Carmena
Alcaldessa de madrid
És el nostre dia i el reivindicarem un any més al carrer sense fer cap pas enrere i per mil motius
Carmen Calvo
vicepresidenta del govern espanyol

Política de piulades

Els líders dels diferents partits espanyols, ministres i dirigents regionals van fer servir les xarxes socials per donar suport, de diferents maneres, a la vaga feminista i al Dia de la Dona.

Pedro Sànchez, president del govern espanyol, va escriure: “Volem una Espanya feminista. Perquè només des del feminisme posarem fi a la violència masclista i assolirem la igualtat real.” Pablo Casado, líder del PP, va piular: “Els populars treballem per una igualtat real.” Albert Rivera, de Cs, va afirmar que no permetrà que “una causa justa i transversal alguns la converteixen en una absurda guerra de sexes”.

Carmen Calvo, vicepresidenta espanyola, va dir: “Avui és el nostre dia i el nostre temps i el reivindicarem un cop més al carrer sense fer cap pas enrere i per mil motius”, mentre que Reyes Maroto, ministra d’Indústria, va escriure: “Avui reivindiquem els drets de les dones, l’apoderament econòmic i la fi de la violència masclista.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona