Política

Una altra rebregada a May

VOTACIÓ

El Parlament tomba per segon cop i per una àmplia diferència el pacte del ‘Brexit’ de la primera ministra amb Brussel·les

El rebuig aplana el camí a un ajornament de la sortida per continuar negociant amb la UE

El Parlament britànic va tornar a rebutjar ahir l’acord de sortida de la Unió Europea (UE) de Theresa May, tot i les concessions de Brussel·les aconseguides a última hora, per 149 vots de diferència –391 a 242–. És la segona derrota humiliant en menys d’un mes, que es produeix dues setmanes abans de la data prevista perquè es faci efectiu el Brexit. “Lamento profundament la decisió que ha pres aquesta cambra aquesta nit”, va expressar May després de conèixer el resultat.

Tot seguit, va anunciar que, tal com havia promès, avui es votarà si el Parlament accepta una sortida sense acord. La majoria de la cambra és contrària a un trencament amb la UE. Si es rebutgés, aleshores demà votarien si demanen una pròrroga de l’article 50 del Tractat de Lisboa, que fixa la data de sortida el 29 de març. La UE no acceptarà una pròrroga si no hi ha un pla clar, un pla que ara mateix, dos anys i mig després del referèndum, el govern encara no té. “Votar contra el Brexit sense acord i a favor de l’extensió no arreglarà els problemes. La UE voldrà saber quin ús farem de la pròrroga i el Parlament haurà de contestar aquesta qüestió”, va advertir May. Una estona abans de la votació, en un últim intent de convèncer els diputats, visiblement abatuda, May va dir: “Ara és el moment d’unir-nos i tirar endavant aquest pacte.”

La d’ahir va ser una jornada èpica, plena d’alts i baixos. May havia d’aconseguir el suport dels radicals brexiters del seu partit i dels unionistes nord-irlandesos del DUP. La primera ministra va declarar que les concessions arrencades dilluns a la nit a Estrasburg contenien totes les garanties legals que li exigien, que asseguraven que el país no quedava atrapat de manera indefinida en la salvaguarda irlandesa i que en podia sortir de manera unilateral si no aconseguien un acord abans del 31 de desembre del 2020, quan estava previst que acabés el període de transició.

Negativa nord-irlandesa

L’eufòria es va començar a esvair durant el dia. El primer revés el va rebre ahir al matí, quan l’advocat general del govern, Geoffrey Cox, va reconèixer, al Parlament, que “el risc legal de quedar atrapats en la salvaguarda de manera indefinida es manté”.

El DUP va ser el primer a rebutjar l’acord de May. “Reconeixem que la primera ministra ha aconseguit un petit avenç en les negociacions amb la UE, però no és suficient”, va dir en un comunicat. I hi va afegir: “Queda clar que el Regne Unit no serà capaç de sortir de la salvaguarda un cop s’activi.” El DUP tem que la salvaguarda, que deixaria Irlanda del Nord dins de la unió duanera indefinidament, provocaria la reunificació de l’illa d’Irlanda i el distanciament del Regne Unit.

Després va ser el líder dels euroescèptics, Jacob Rees-Mogg, qui va declarar que, “clarament, en termes legals, la salvaguarda continua sent permanent”. I va dir que és millor el Brexit sense acord. També per l’exministre euroescèptic Boris Johnson, “el Brexit sense acord és l’única ruta de sortida segura”.

Durant el debat, May havia avisat que l’únic pacte que acceptarà la UE és el seu. El cap negociador europeu, Michel Barnier, va advertir que “és una il·lusió perillosa que el Regne Unit es beneficiï d’una transició en absència d’acord”. “Deixeu-me ser clar: l’única base legal per a una transició és l’acord de sortida; si no hi ha acord, no hi ha transició.” Jean-Claude Juncker, el president de la Comissió Europea, va dir que no tornaran a obrir negociacions. Avui està previst que el Parlament voti si vol o no una sortida sense acord, com va prometre May. Una altra de les opcions que han agafat força és la del segon referèndum que reclama el Partit Laborista. S’espera que presenti una esmena en els propers dies per reclamar aquesta alternativa.

Lamento profundament la decisió que ha pres la cambra aquesta nit
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
Hem fet tot el que hem pogut per ajudar a aprovar l’acord [...]. El bloqueig només el pot trencar el Regne Unit
Michel Barnier
NEGOCIADOR EUROPEU DEL ‘BREXIT’

Recuperació efímera de la lliura

Daniel Postico

La lliura esterlina va registrar ahir una nova caiguda en el volàtil mercat financer després que s’esfumessin les esperances que Theresa May pogués guanyar la votació. La caiguda contrasta amb l’optimisme que hi havia ahir a primera hora del matí després de l’anunci, des d’Estrasburg, que la premier havia aconseguit els canvis legals vinculants que li feien falta. La lliura va pujar fins al seu punt més alt en dos anys. Però els guanys es van evaporar tan bon punt l’advocat general va reconèixer que, tot i els canvis, el país no podria sortir de manera unilateral de la salvaguarda irlandesa. Es va situar en 1,16 euros i 1,30 dòlars. Els mercats confien que en les properes votacions es descarti una sortida sense acord, el pitjor escenari possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona