Política

Les defenses es queixen del vet de Marchena a la visió d’imatges en el judici

Avisen que els vídeos seran indispensables la setmana que ve

Salellas creu que alguna actuació del president del tribunal compromet la seva imparcialitat

Diverses defenses dels líders independentistes en presó preventiva s’han coordinat i ahir van decidir presentar queixes formals davant del president del tribunal que jutja l’1-O, Manuel Marchena, per demanar que no veti l’exhibició de vídeos durant l’interrogatori dels testimonis.

El tribunal va acordar que no deixaria exhibir documents audiovisuals durant aquesta fase i va argumentar que els vídeos ja es podran veure més endavant, durant la fase de la prova documental del judici. Els lletrats, però, han avisat, a través d’un comunicat, que la setmana que ve serà “indispensable” projectar material audiovisual durant la compareixença d’agents de la Guàrdia Civil per poder contrastar les imatges amb els fets narrats pels testimonis. Segons la seva opinió, “no permetre la seva visualització afectaria el dret de prova i defensa”. Asseguren que Marchena els està posant “pals a les rodes”.

Entre els lletrats que s’han queixat hi ha l’equip de defensa de Cuixart, el de Dolors Bassa i el de Raül Romeva i Oriol Junqueras, entre d’altres. També prepara un escrit en termes semblants l’equip de defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, encapçalat pel lletrat Jordi Pina. Fins ara, han fet públics els seus arguments les defenses de Cuixart, Romeva i Junqueras, que recordaven que s’emparen en el dret fonamental a la defensa, reconegut a la Constitució i al Conveni Europeu dels Drets Humans, i van indicar que l’exhibició dels vídeos ajuda a “descobrir la veritat”. Per això van invocar la doctrina assentada per la segona sala del Suprem el 2007, en una sentència signada pel mateix Marchena. En concret, el document assenyala que, quan hi ha una contradicció evident entre el relat d’un testimoni i una prova documental, les parts “tenen dret a intervenir activament per intentar contrarestar les contradiccions”. Segons el comunicat, això serà “indispensable” la setmana que ve “quan els fets narrats pels testimonis policials es contradiguin amb les imatges”. En les sessions previstes per a la setmana del 18 de març estan citats vint-i-quatre agents de la Guàrdia Civil i cinc mossos d’esquadra. L’ús de la violència per part de ciutadans és un dels elements clau que la fiscalia i el ministeri fiscal intenten certificar per inculpar per rebel·lió.

Denuncien indefensió

L’actuació de Manuel Marchena dijous “podria ser un indici que el tribunal ja té un prejudici sobre els fets”, cosa que “compromet la imparcialitat que ha de tenir qualsevol tribunal”. Així ho denunciava l’advocat dela defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, en referència a la pregunta formulada al major Trapero pel mateix Marchena després de negar-se-la al fiscal Zaragoza. Salellas acusa el magistrat de “canviar les regles sobre la marxa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri