Política

Albert Pons

Alcaldable de la candidatura En Comú L'Escala

“Recuperar l’espai més d’esquerres dels plens”

ICV-EUiA vol reconquerir la visibilitat que no ha tingut en aquest mandat

Aposta per estudiar la municipalització dels serveis bàsics

Nascut el 1978 a l’Escala, Albert Pons és professor de secundària. S’estrena com a cap de llista, tot i que ja va participar en candidatures d’ICV-EUiA en eleccions anteriors al municipi.

En les eleccions del 2015, la candidatura d’ICV-EUiA va aconseguir un regidor, però el desacord entre aquell edil i la formació va fer que passés a ser no adscrit i que ICV-EUiA quedés sense representació al consistori.

Qui reagrupa la candidatura En Comú l’Escala que encapçalarà?
Gent que prové d’Iniciativa, d’EUiA, gent que no necessàriament continua sent militant d’aquestes formacions i independents que s’han adherit al projecte que defensem.
El repte és recuperar visibilitat al consistori?
Sí, és tornar a entrar al ple i influir en les polítiques de l’Ajuntament com pensàvem que podíem fer-ho quan es va firmar el pacte de govern el 2015. Confiàvem que seria efectiu. No només hem deixat de tenir-hi influència, sinó que hem quedat fora de la institució, sense poder seguir la política ni fer aportacions.
Quin balanç feu d’aquella crisi?
Creiem que el temps ens ha donat la raó. El compromís no es va complir, vam forçar la idea de trencar el pacte, la persona que ens representava no hi va estar d’acord, vam discrepar i el regidor va passar a ser no adscrit.
En què us ha donat la raó el temps?
El pacte era com a mínim estudiar la viabilitat de la municipalització del servei d’escombraries i la gestió directa de l’aigua, i no ho han fet. Han prorrogat els contractes o han tret serveis a concurs i ni han estudiat la possibilitat de fer-ho d’una altra manera. També calia incrementar en un 5% els pressupostos en serveis socials; han pujat, però no hi han arribat.
Aquests seran, doncs, els punts principals del programa?
Sí, com a mínim garantir l’estudi de viabilitat perquè aquests serveis no passin per l’externalització. Creiem que ens permetria fer-ho més àgil, més eficient, i ens permetria pensar en noves fórmules de recollida; per exemple, fer una recollida d’escombraries més selectiva, plantejar el porta a porta, la recollida als locals... I, en funció d’això, intentar canviar el model de gestió de l’Ajuntament.
Hi ha marge per municipalitzar?
Sabem que seria complex; ho plantejàvem el 2015, perquè en aquest mandat caducaven concessions. Avui, com que la transparència de l’Ajuntament no és gaire clara, sabem que alguns contractes s’han renovat i d’altres s’estan posant a concurs (com la gestió de l’aigua); per tant, entenem que hi ha marge per fer-ho. Facilitaria també les gestions de la ciutadania.
Més eixos en el programa?
Ens agradaria tenir “un poble educatiu”; és a dir, estar més atents al que passa amb la nostra joventut; amb els joves que no caben en activitats extraescolars i que estan tot el dia al carrer. Sabem que no tenim totes les competències, però l’Ajuntament pot incorporar programes que inclouen totes les entitats del poble. També voldríem influir en la formació professional amb programes amb els instituts. El món laboral canvia molt i no tenim clar el futur laboral que hi haurà per als joves a l’Escala.
Què ha de fer l’Ajuntament?
Un dels eixos és tenir un estat del benestar més potent, i un sector en què podem actuar és l’àmbit de la cura a les persones més fràgils. Pensem, per exemple, en la rehabilitació de pisos i cases de l’Escala; estudiem fórmules perquè als propietaris els surti a compte renovar pisos.
Balanç de la política i les obres d’aquest mandat?
No tenim clares determinades emergències i inversions per obres que s’han executat, com les de la plaça de l’Ajuntament. Tampoc que s’hagi vetllat prou per serveis com ara l’escola bressol, la d’adults i la de música; es podrien haver introduït fórmules per fer-les més accessibles. També ens agradaria canviar el model cultural, els festivals, anar cap a un model més obert a un altre tipus de públic.
Quines són les expectatives?
En mandats anteriors, havíem tingut dos regidors. L’objectiu és recuperar aquest espai més d’esquerres i progressista al consistori per desenvolupar polítiques socials, pensant en una Escala més real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà