Política

opinió

Feixisme amb americana

Que Mussolini va fer coses bones és el discurs hegemònic de la dreta italiana

Una tarda qualsevol, en un dels canals de la família Berlusconi, una dona de caràcter exuberant lloa la figura del seu avi. És vehement i el públic l’aplaudeix. Som en un d’aquells espais que intercalen safareig, successos i consells de bellesa. La convidada és Alessandra Mussolini, neta del dictador i neboda de Sofia Loren. Omnipresent als platós des de fa dècades, l’Alessandra, orgullosament feixista, presumeix de cognom sempre que pot. Qui s’imagina una hipotètica neta de Hitler reivindicant el llegat de l’avi en els mitjans alemanys? Això, que a Alemanya seria impossible, a Itàlia ha estat la quotidianitat.

El feixisme, en el país que el va parir i derrotar, s’ha banalitzat. Per això, quan fa pocs dies Antonio Tajani va dir que Mussolini va fer coses bones no va sorprendre gaire: ho ha dit sempre Silvio Berlusconi, el seu mentor. “Antonio, ben dit, germà!”, li ha respost l’Alessandra. La familiaritat entre tots dos és política: la neta del dictador ha estat senadora i, fins fa poc, eurodiputada de Força Itàlia (FI), que Tajani va fundar.

FI va en coalició amb la ultradretana Lliga i el postfeixista Germans d’Itàlia. La relació amb el feixisme del partit pal de paller de la dreta italiana (fins que Matteo Salvini se’l va cruspir) no és de rebuig. Per això fa somriure que Tajani –que, a més, de jove va militar en un estrambòtic grup monàrquic ultraconservador que va confluir en el neofeixista Moviment Social Italià– hagi dit, davant la indignació d’alguns eurodiputats, que ha estat sempre antifeixista. Són aquestes les declaracions que han fet exclamar: “Apa!” La presidenta de l’Associació Nacional de Partisans l’ha definit com “un feixista amb americana”.

El president de l’Eurocambra repeteix el discurs hegemònic de la dreta italiana: que hi va haver un feixisme bo. Que si Hitler no hagués entabanat Mussolini, aquest no hauria fet les lleis racials (decrets racistes que van enviar milers d’italians “no aris” a la mort als camps nazis). Això és una mentida històrica colossal. Mussolini no va ser només l’executor de les infames lleis racials, sinó que també en va ser l’ideòleg i l’impulsor.

Però per què Tajani, que s’ha treballat una imatge de dretà moderat a Brussel·les, lloa Mussolini quan s’apropen eleccions? Perquè acariciar les entranyes reaccionàries d’un país que dona suport massiu a un govern populista i d’extrema dreta porta vots. Encara que sigui a costa de dir que a l’època de Mussolini algunes coses funcionaven la mar de bé. Com sts els trens, per exemple, que arribaven sempre puntuals. També els que anaven carregats de jueus i gitanos cap a les cambres de gas. A Itàlia, com a l’Estat espanyol, la dreta imperant té arrels antidemocràtiques, a diferència d’altres països on s’aïlla l’extrema dreta. I per això ha arribat al poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera