Política

Nova Zelanda reforma la llei de possessió d’armes arran de la matança

El número dos del govern fa pinya amb la primera ministra en la reforma de la norma

Ardern demana a les xarxes socials mesures contra la incitació a l’odi

El govern de Nova Zelanda va anunciar ahir canvis en la llei d’armes arran de l’atemptat de Christchurch que va causar cinquanta morts i cinquanta ferits i que, segons la policia, va ser comès per un únic assaltant, l’australià Brenton Tarrant. L’executiu va acordar la reforma en la primera reunió que va mantenir a Wellington des de la massacre de divendres, però no en donarà a conèixer els detalls fins d’aquí a una setmana, segons va dir la primera ministra, Jacinda Ardern.

La mandatària va evitar aclarir si la reforma inclourà la prohibició de la venda d’armes semiautomàtiques com les utilitzades en l’assalt a les dues mesquites, una de les mesures possibles després que Ardern hagués anunciat una “resposta ràpida” en saber-se que Tarrant va comprar les cinc armes que va utilitzar, incloses dues de semiautomàtiques, després d’obtenir el permís d’armes el novembre del 2017, poc després d’establir-se al país.

“Hi ha molts neozelandesos que qüestionen que hi hagi armes semiautomàtiques a l’abast”, va manifestar Ardern en la conferència de premsa posterior a la reunió del govern, en la qual va remarcar la “completa unitat” de l’executiu de coalició a l’hora de modificar la llei. “Com a govern, estem absolutament units i tenim molt clar que l’atac de divendres a Christchurch va ser el nostre pitjor atac terrorista i que va posar en evidència una sèrie de febleses en la llei d’armes de Nova Zelanda”, hi va afegir la primera ministra.

El viceprimer ministre, Winston Peters, líder del partit nacionalista Nova Zelanda Primer, que amb anterioritat s’havia oposat a reformar aquesta llei, va comparèixer també per donar fe de la unió del govern i va subratllar: “Després dels fets de divendres, el nostre món ha canviat per sempre i també ho faran les nostres lleis.”

Mentrestant, les forces de seguretat continuen investigant els fets i la policia va confirmar, de manera oficial, el que ja havia assenyalat: que “hi va haver un únic atacant”, tot i que no va descartar que l’assaltant tingués ajuda externa.

A banda d’esclarir els fets, Ardern ha demanat a les xarxes socials que prenguin mesures per prevenir la incitació a l’odi. La primera ministra va explicar que Facebook (xarxa a través de la qual l’agressor va retransmetre la matança) i Instagram continuen retirant imatges de l’atemptat.

LA XIFRA

33
persones
continuen ingressades a l’hospital, deu de les quals en estat crític, arran dels atemptats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta