Política

Rússia consolida la seva annexió de Crimea

Cinc anys després, la UE i l’OTAN veuen amb preocupació l’avanç territorial i militar rus

El president rus, Vladímir Putin, va viatjar ahir fins a la província ucraïnesa de Crimea, per celebrar el cinquè aniversari de l’annexió d’aquest territori amb la inauguració de dues centrals termoelèctriques.

La major part de la comunitat internacional va tornar a recordar a Rússia que ni reconeix ni, almenys ara per ara, està disposada a donar estatus legal a l’annexió.

L’entrada en funcionament de les dues centrals dobla l’actual capacitat elèctrica de la península, més enllà de l’autosuficiència. Les noves infraestructures també simbolitzen la plena autonomia energètica, indispensable per als plans de desenvolupament del Kremlin a la zona. “Serà suficient no només per cobrir les pròpies necessitats, sinó per, si es dona el cas, subministrar a les regions veïnes”, va afirmar el president rus. L’any passat, el mateix Putin va inaugurar un pont que uneix Crimea amb Rússia per reforçar el que considera una “reunificació”.

L’annexió té el suport d’un 89% de la població de Crimea, majoritàriament d’origen rus, segons els últims sondejos. El rebuig l’abandera la minoria tàrtara, el 10% dels ciutadans, que conserven el passaport ucraïnès. El president ucraïnès, Petró Poroixenko, ja ha avançat que el seu govern manté que “Crimea serà tornada a Ucraïna. Farem tot el possible perquè això succeeixi com més aviat millor, immediatament després de les eleccions presidencials”, que seran el proper 31 de març.

Ucraïna continua tenint el suport diplomàtic d’Occident, que veu amb alarma l’expansió territorial i militar de Rússia. La cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE) qualifica l’annexió de “desafiament directe a la seguretat internacional”, i reitera que no la reconeixeran.

Des de l’OTAN també es veu amb preocupació el desenvolupament de les capacitats militars russes a Crimea, també a la zona del mar Negre. El Consell de l’Atlàntic Nord, va exigir ahir a Moscou que alliberi tots els presos polítics ucraïnesos i que no “normalitzi” l’annexió. L’aliança condemna les “violacions de drets que porten a terme “les autoritats russes de facto”, que “inclouen assassinats extrajudicials, segrestos, desaparicions forçoses, arrestos i tortures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona