Política

Arxiven el cas de l’1-O contra l’alcaldessa de Girona

La investigació conclou que no s’ha pogut acreditar la participació activa de Marta Madrenas en l’organització del referèndum

“Va ser un acte de democràcia de la ciutadania”, sosté la diputada

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ja ha rebut la notificació de la fiscalia superior de Catalunya en què la informa que ha arxivat la investigació contra ella sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Aquesta causa intentava esbrinar si l’alcaldessa havia comès algun delicte per haver facilitat o cedit espais per a l’organització del referèndum d’autodeterminació. “Finalment, ha quedat acreditat que no, perquè ni tan sols s’ha arribat a judici”, sosté Madrenas, que reitera que l’1 d’octubre no va ser organitzat per cap institució, ni cap govern, “va ser organitzat per la ciutadania, va ser fet pel poble i per això no pot ser condemnat cap alcalde”. L’alcaldessa de Girona reconeix que “no està contenta”, perquè continuen obertes altres investigacions a altres alcaldes i perquè “hi ha un judici ignominiós a Madrid en què s’intenta culpabilitzar i responsabilitzar un govern d’un referèndum que va ser fet per tota la ciutadania”. “Ha quedat acreditat, no hi ha proves del contrari, que a Madrid hauria de passar exactament el mateix”, diu.

Pel que fa a la causa oberta per la fiscalia contra Madrenas, que ara s’ha arxivat, la investigació conclou que no s’ha pogut acreditar la participació activa de la batllessa en l’organització de l’1 d’octubre. “Va ser un acte de democràcia de la ciutadania i del poble i per al poble”, diu Madrenas, que sosté que “tots ens n’hem de sentir orgullosos, perquè va ser un acte de reivindicació democràtica de tota la ciutadania”.

“És obra del poble”

“La resolució de la fiscalia reconeix que no va ser obra d’una única persona, d’una institució, sinó del poble”, afirma. Assistida pel seu advocat, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va haver de declarar l’estiu passat al Palau de Justícia de Girona en el marc de la investigació oberta per la fiscalia sobre la cessió de locals electorals per a la celebració del referèndum de l’1-O.

De la mateixa manera que ha passat amb Madrenas, la setmana passada la fiscalia de Girona també va arxivar les causes obertes per l’1 d’octubre contra els alcaldes d’Olot, Josep Maria Corominas; de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, i de Palafrugell, Josep Piferrer. Igual que Madrenas, se’ls investigava pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació per haver donat suport al referèndum.

LA FRASE

La resolució reconeix que no va ser obra d’una única persona, sinó del poble
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Sense “excés policial” a Castellgalí

La magistrada del jutjat d’instrucció 2 de Manresa va decidir arxivar la causa de l’1-O a Castellgalí. En la resolució, la jutgessa apel·la al fet que no hi va haver “excés policial” durant l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil a l’escola del municipi, on van resultar ferides 16 persones. A més, la jutgessa hi va afegir que, per llei, l’autoritat té permès fer ús de la força per complir les seves funcions sempre que sigui necessari i sigui “proporcional” a la situació a la qual s’enfronta.

La magistrada ja va declinar realitzar noves diligències en aquesta causa, sol·licitades per la defensa dels ferits, i allargar la fase d’instrucció, tal com va demanar el ministeri fiscal. Tant la defensa com la fiscalia poden apel·lar contra la decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona