Política

El Síndic ja va avalar que els edificis públics llueixin símbols “àmpliament acceptats les per majories polítiques”

L’informe anual del 2018 especificava que aquesta exposició de símbols “sempre” s’ha de dur a terme “com a manifestació puntual d’un sentiment majoritari”

El govern està a l’espera de rebre un informe amb les recomanacions que el defensor està treballant

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja va avalar a l’informe anual del 2018 que les façanes públiques puguin lluir símbols “àmpliament acceptats per les majories polítiques”. Aquest dimarts el govern ha indicat que mantindrà la pancarta i els llaços grocs de l’edifici de Palau i dels departaments tot i l’últim ultimàtum de la Junta Electoral Central (JEC) a l’espera de rebre un informe amb les recomanacions que el Síndic està treballant.

En l’informe anual lliurat al Parlament fa unes setmanes el Síndic ja indicava que “les administracions públiques poden fer servir les façanes, balconades o altres elements exteriors dels seus edificis com a altaveus per exposar diversos símbols” que s’identifiquin amb el suport per “la defensa dels drets fonamentals o de minories vulnerables”. L’informe també veia bé la presència de símbols “per difondre missatges amb càrrega ideològica àmpliament acceptats per majories polítiques”.

El Síndic especificava que aquesta exposició de símbols “sempre” s’ha de dur a terme “com a manifestació puntual d’un sentiment majoritari” en un moment i un context determinat, i “en el marc de la garantia dels drets de les persones”.

Per altra banda, apuntava que els ajuntaments no poden restringir la llibertat d’expressió i retirar llaços grocs. Argumentava que les administracions “són competents per regular l’ús d’espai públics” però que “no poden prohibir expressions públiques d’idees personals o col·lectives que es duen a terme en el marc de l’exercici del dret de la llibertat d’expressió i del respecte dels drets de les persones sense suposar l’alteració de l’ordre públic”.

També recomanava a l’Administració que regulés “la utilització de les façanes i altres elements exteriors dels béns afectats a l’ús i als serveis públics” tenint en compte el que preveu l’article 65 del Decret 323/1983, de 14 de juliol, per tal de “poder disposar d’un marc jurídic amb criteris objectius per decidir sobre la legalitat de donar un ús o un altre a aquests béns en funció dels casos concrets”.

Durant el 2018 el Síndic va dur a terme prop de quaranta actuacions entre queixes i consultes per donar resposta a les demandes de persones que s’oposaven amb algunes d’aquestes situacions perquè no se sentien identificades o consideraven que s’afectava la neutralitat de l’administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona