Política

El PP europeu aparta, per ara, Orbán de la família democratacristiana

Tretze formacions van demanar fer fora el partit Fidesz per la seva deriva autoritària

Es reserven la possibilitat de repescar-lo si en necessiten els escons

En plena precampanya electoral, els democratacristians es desfan de l’ovella negra de la família. Però, com que en depenen per mantenir-se forts a Brussel·les, només l’aparten del ramat de moment i no trenquen completament la seva relació. El Partit Popular Europeu (PPE) va decidir ahir expulsar “fins a nou avís” el partit del líder hongarès Viktor Orbán, Fidesz, per la seva creixent hostilitat contra l’establishment europeu i per la seva deriva autoritària, indigerible per a certs sectors de la família conservadora.

Una dotzena de partits de Finlàndia, Suècia, Grècia, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg, entre d’altres, van demanar a principis de mes l’expulsió d’Orbán, preocupats per com la seva figura els podia esquitxar en els comicis europeus del maig. Els pesos pesants del partit, com la CDU alemanya o el PP espanyol, es mantenien indecisos sobre aquest pas, però la recent campanya de Budapest contra la política migratòria de la UE, que tenia com a diana el mateix president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker (EPP), era massa per empassar-se i defensar a les portes de les eleccions europees, on es juguen la primera plaça amb les enquestes en contra.

Després d’una reunió “dura” ahir a Brussel·les, els membres del partit van acabar votant per majoria –190 a 3– la suspensió de Fidesz. Això vol dir que no podrà participar en les reunions, votar ni proposar candidats per a càrrecs del partit. “És una ferma decisió que el nostre futur es basi en valors compartits”, deia ahir Manfred Weber, candidat a presidir la Comissió Europea del PPE.

Salvaguarda

Ara bé, conscients que Hongria pot ser un dels països que més vots pot arrossegar per al seu partit als comicis europeus, els democratacristians guarden un roc a la faixa. Weber va assegurar ahir que la seva expulsió encara està “sobre la taula”. El PPE es va inventar un mecanisme per recuperar Orbán si el necessita més endavant. Crearan, en les pròximes setmanes, un “comitè d’avaluació” liderat per l’expresident del Consell Europeu Herman van Rompuy per revisar “fets i accions” d’Orbán amb vista a tornar a “reconstruir la confiança” en ell. “Llavors la família decidirà finalment”, va dir. De moment, ja han deixat anar que hi ha alguns “senyals” que indiquen que Fidesz “encara vol cooperar” amb el PPE.

Per la seva banda, Orbán va vendre ahir la seva marginació del partit com una sortida provisional “acordada voluntàriament” en espera de l’informe del comitè sobre la situació de l’estat de dret a Hongria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona