Política

Batet emplaça Torra a posar punt i final a la polèmica dels llaços

La ministra critica que s’hagi “instrumentalitzat” el Síndic

Acusa el PP, Cs i Vox de compartir el programa de la “involució” i creu que “s’haurien de presentar junts” a les eleccions

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha emplaçat aquest dijous el president de la Generalitat, Quim Torra a posar punt i final a una polèmica sobre els llaços grocs “que no aporta absolutament res als ciutadans” i que no contribueix a “resoldre problemes”. Segons Batet és una picabaralla que “va molt bé als que no tenen ganes de governar ni projecte polític”, però “els poders públics estem obligats a resoldre el problemes, i no a generar-ne més”. “El Govern ha de complir la resolució de la JEC i ja està”, ha dit, perquè “estem en un estat democràtic amb òrgans independents i plurals”. Preguntada pel paper del Síndic en aquesta qüestió ha afirmat que “no és bo instrumentalitzar ni el Síndic ni cap altra institució pública”. El Síndic, ha dit, “té competències molt importants en la defensa i la garantia dels drets dels ciutadans, no de les institucions”.

En una entrevista a la Cadena Ser Catalunya, Batet ha defensat el paper del seu executiu respecte als llaços. Segons ha afirmat, el govern de Sánchez “ha complert amb la llei i els mecanismes previstos” perquè “la JEC és la instància competent per determinar aquesta qüestió i el que hem fet és dir que s’ha de complir aquesta resolució”. “Em sembla que el govern d’Espanya ha tingut un comportament impecable de respecte a la llei”, ha dit.

En aquest marc, ha lamentat que Catalunya sigui utilitzada en aquesta campanya electoral “només per confrontar” per part de “les forces polítiques que han optat per posicions radicals”. Ha fet referència a la cap de llista del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo: “Crec que el PP ha engegat una fugida endavant en competició per no perdre més vots cap a Vox, i potser aquest tipus de declaració els ajuda per retenir aquest vot, però crec que no contribueix a confrontar menys, fracturar menys i intentar recompondre consensos i serenor en el debat”, ha dit.

Batet també ha apuntat que segons el seu criteri PP, Cs i Vox “haurien d’anar junts” a les eleccions perquè “comparteixen el programa” de la “involució”. “El lògic és que vagin els tres junts perquè comparteixen programa, visió de país la plaça de Colón”. Amb tot, segons la ministra, “aquestes aliances no es proposen per fer res en positiu, aportar solucions, sinó fer el contrari” i “no és bo que hi hagi forces polítiques que han governat aquest país que han renunciat a governar”, perquè “quan divideixes la societat estàs renunciant a governar”.

Iceta es mostra crític

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat la “successió de mentides i el teatre d’escassíssima qualitat” del president de la Generalitat, Quim Torra, amb els llaços grocs. En una entrevista a Tele 5, Iceta ha qualificat la polèmica sobre aquests símbols de “comèdia d’embolics” i ha defensat el paper del PSOE en aquesta qüestió davant les crítiques dels partits de dreta “per falta d’arguments”. Segons Iceta, la decisió correspon a la Junta Electoral Central (JEC) i el govern espanyol s’ha de limitar a acatar i fer complir les decisions de la Junta. En aquest context, ha retret al PP la seva “inoperància i ineficàcia” quan governava.

“Tothom sap que una resolució de la JEC s’haurà de complir i el que ha fet Torra és intentar que el Síndic de Greuges li digui el que ha d’acabar fent perquè sembli que ho fa perquè ho diu el Síndic, que no té competències amb aquesta matèria”, ha resumit Iceta.

El líder del PSC ha defensat que a Espanya hi ha una democràcia amb separació de poders i que en aquest escenari la decisió sobre els llaços grocs i possibles conseqüències correspon a la JEC. El que ha de fer el govern espanyol, segons Iceta, és acatar, complir i posar en marxa les decisions que pugui prendre la JEC o els tribunals. “Es de riure que ho digui el PP, perquè quan governava es feien consultes il·legals a Catalunya i es declarava la independència, i el PP no feia res fins al dia següent”, els ha retret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona