Política

La JEC demana a la delegació del govern espanyol fotografies dels nous símbols de la façana de la Generalitat

Decidirà si actua contra la nova pancarta a la reunió que manté aquesta tarda

La Junta Electoral Central (JEC) ha demanat aquest dijous a la delegació del govern espanyol a Catalunya que li enviï nova informació sobre el grau de compliment de l’ordre de retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis de la Generalitat, i també fotografies dels elements que els han substituït. Segons fonts del govern espanyol, la petició de la JEC estableix que tota la nova informació, incloses les fotografies dels edificis representatius del Govern, ha d’estar a disposició de la JEC a les 16.00 hores d’aquest dijous. Els membres de l’òrgan que actua com a àrbitre electoral es reuniran una hora després, a les 17.00 hores, i podrien decidir ja si adopten algun tipus de decisió per l’incompliment dels dos primers terminis establers i si actuen també respecte als actuals.

La JEC té sobre la taula ara dues qüestions que poden ser complementàries: l’incompliment de la primera ordre de retirada de llaços grocs, i el tractament que atorga als símbols que els han substituït. Si considera la nova pancarta com un símbol partidista, com els primers, previsiblement n’ordenarà la retirada ja sigui un cop més al Govern o bé directament a la delegació del govern espanyol a Catalunya i als Mossos d’Esquadra.

A més, pel que fa al primer incompliment, també té diverses opcions, que es poden solapar. Pot obrir l’expedient sancionador que podria acabar amb una multa de fins a 3.000 euros i també traslladar el cas a la Fiscalia perquè determini si hi ha un delicte de desobediència i obri un procés penal contra el president de la Generalitat.

La JEC es reuneix sense la presència dels dos magistrats del Tribunal Suprem que formen part del tribunal que jutja l’1-O i tindrà sobre la taula les fotografies de la maniobra del president de la Generalitat, que ha substituït la pancarta que hi havia a la façana de Palau –amb el lema ‘Llibertat presos polítics i exiliats’ i el llaç groc- per una altra de molt similar que compleix literalment l’ordre donada per la JEC (no hi poden haver estelades ni llaços grocs) on posa el mateix missatge i un llaç blanc tatxat per una franja de color vermell com el que denuncia la manca de llibertat d’expressió.

La reunió ha estat convocada expressament per donar resposta a Torra un cop va expirar aquest dimarts el nou termini que li va donar perquè acatés la petició, i després de rebutjar també les al·legacions demanades pel president de la Generalitat, que demanava aclariments i apuntava que estava pendent d’uns aclariments del Síndic de Greuges, que dimecres al vespres va aconsellar retirar els símbols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona