Política

El ‘Brexit’ fa ennuegar la UE

Els Vint-i-set mostren divisions internes a l’hora de concedir una extensió de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

La primera ministra britànica havia demanat una pròrroga del divorci fins al 30 de juny

L’embolic del Brexit s’engrandeix i ennuega el club europeu. Immers en el dilema de facilitar un divorci amistós o demostrar la tragèdia d’abandonar el vaixell, els 27 estats del bloc van mostrar per primer cop desunió sobre com tractar el Regne Unit. Unes discrepàncies que compliquen encara més un indesxifrable i esgotador procés de ruptura que encara no permet veure la llum al final del túnel.

Fa dos anys que es va activar el procediment per fer fora els britànics de la Unió Europea. Queden set dies per a la sortida oficial i el seu futur continua sent un maldecap, tot i els incansables esforços de la primera ministra, Theresa May, per reconciliar posicions a casa seva i superar els pèrfids jocs polítics interns de la classe política britànica.

Després de dues derrotes estrepitoses intentant aprovar el seu acord pactat amb els Vint-i-set, May es va veure obligada a demanar dimecres a contrarellotge i per carta una pròrroga curta del Brexit per fer temps i convèncer el sector rebel del seu partit i els unionistes de la DUP –que mantenen el seu govern–. Ahir tocava discutir-ho cara a cara. Els líders europeus es van reunir a Brussel·les amb ella per tenir una idea més clara dels seus plans i estudiar aquest ajornament. Moltes preguntes, però encara molts dubtes sobre què passarà a l’altra banda del canal de la Mànega.

En un principi, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar que la condició principal per concedir la pròrroga que va demanar el mateix Parlament britànic havia de ser que la Cambra dels Comuns votés per tercer cop l’acord de sortida pactat i que aquest cop l’aprovés d’una vegada. Però ahir, malgrat repetir durant l’últim any de negociacions que el bloc europeu estava totalment unit en la seva manera d’afrontar el Brexit, es van veure les primeres esquerdes.

La primera, aquesta línia vermella de Tusk. Els líders es van barallar sobre la conveniència d’aquest ultimàtum tenint en compte la falta de moviments visibles entre els sectors britànics necessaris per aprovar l’acord de sortida. El debat encara es va complicar més amb l’afegit del factor del calendari.

En el mercadeig sobre l’extensió es van vendre peixos de tots colors. França i Bèlgica volien una pròrroga més curta, mentre que una cancellera Angela Merkel més mesurada volia actuar “amb cautela” i flexibilitat. Sobre la taula, diverses dates: el 18 d’abril, el 7, el 22 o el 23 de maig i el 30 de juny.

El president de l’eurocambra, Antonio Tajani, havia reclamat que l’ajornament del Brexit fos “no més tard del 18 d’abril” perquè seria “l’últim dia possible en què el Regne Unit estaria a temps d’organitzar unes eleccions europees, si eventualment no surt de la UE. El Parlament Europeu fa aquella setmana la darrera sessió plenària de la legislatura i les eleccions europees se celebren entre el 23 i el 26 de maig. Per contra, la CE proposava que la pròrroga només es pogués fer fins al 23 de maig. I a Londres volien que fos el 30 de juny. Francesos i belgues hi van afegir ahir la data del 7.

A l’hora de tancament d’aquesta edició, mentre els 27 caps d’estat i de govern menjaven llenties amb llagosta, encara no s’havien posat d’acord sobre com afrontar el següent pas i evitar l’abisme d’un Brexit dur, cada cop més tangible i pròxim.

A fora de la sala, May esperava a veure quina eina li donarien els seus socis per continuar batallant el seu viacrucis particular. Necessita 75 cadires per sortir d’aquest malson. Malgrat que la seva idea és tornar a sotmetre a votació el pacte, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, es va negar a permetre una tercera votació si el contingut era el mateix. Segons fonts diplomàtiques, a Londres estan convençuts que hi ha un mecanisme per fer-ho. La incògnita és si serviria per a alguna cosa.

Pel que fa al club europeu, no vol reobrir el pacte de sortida com van fer la setmana passada a contracor i empassant-se les promeses que no ho farien. Tot i això, no descarten concedir documents addicionals no vinculants nous que siguin “compatibles amb el text i l’esperit de l’acord”. En aquest sentit, el cap negociador del Brexit per a la UE, Michel Barnier, ja va posar sobre la taula la possibilitat de fer una declaració política “més ambiciosa” si una majoria dels diputats hi estan interessats.

Si el Regne Unit decideix revocar l’article 50, jo seria feliç, però ho han de decidir ells
Donald Tusk
president del consell europeu
Estem en un esdeveniment d’importància històrica. Cal procedir amb cautela
Angela Merkel
cancellera alemanya
Encara treballo perquè el Parlament aprovi un acord per sortir de manera ordenada
Theresa May
primera ministra britànica
Tothom vol evitar un ‘Brexit’ sense acord
Leo Varadkar
primer ministre irlandès

Corbyn busca alternatives a una nova votació

El líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, també va viatjar ahir a Brussel·les per reivindicar el seu rol en la solució del Brexit. Ell ja vol donar per mort l’acord de la primera ministra, Theresa May, i intenta vendre un plaB més atractiu per al bloc europeu. Després de reunir-se amb el cap negociador del Brexit per a la UE, Corbyn va assegurar que està buscant “alternatives” a una sortida desordenada del Regne Unit que no impliqui tornar a votar per tercera vegada l’acord pactat per la líder conservadora. Segons Corbyn, els laboristes estan “construint una majoria al Parlament” britànic per resoldre la situació de punt mort que viu el Brexit per una via que no sigui la de May. Així, tenen previst presentar una proposta la setmana que ve al Parlament de Westminister.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona