Política

Dels escons als barrots

Avui fa un any que Jordi Turull, després d’una investidura fallida, va ingressar per segon cop a la presó juntament amb Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa

Els tres polítics, en ple judici, són candidats al Congrés i al Senat

Un ple convocat a correcuita al Parlament el 22 de març del 2018 per contrarestar les “ingerències” del jutge Pablo Llarena, que va accelerar els processaments per rebel·lió quan JxCat i ERC van activar el pla C per investir el diputat Jordi Turull com a 131è president de la Generalitat –primer hi va renunciar Carles Puigdemont i, després, Jordi Sànchez, que estava a la presó de Soto del Real–, va acabar com el rosari de l’aurora, amb l’aleshores conseller de la Presidència l’endemà de nou a la presó i sense ser investit. Els 64 vots favorables no van ser suficients per contrarestar els 65 vots negatius de Cs, el PSC, Catalunya en Comú Podem i el PP, i les quatre abstencions de la CUP, que va censurar el discurs “autonomista” del candidat i es va situar a l’oposició. El van acompanyar Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull, que es van presentar l’endemà al Suprem amb l’esperança, tot i que remota, que la citació del magistrat per revisar la presó provisional com a investigats per rebel·lió els fos favorable.

En un dia gris i plujós a Madrid es van confirmar els pitjors presagis i van tornar a ingressar a Estremera, en el cas de Turull, Rull i Romeva, on ja havien fet vida del 2 de novembre al 4 de desembre, i a Alcalá-Meco, en el cas de Forcadell i Bassa, que havien renunciat al seu escó per ERC. Marta Rovira, per la seva banda, va optar per no presentar-s’hi i anar-se’n a l’exili a Suïssa per “fer sentir la seva veu”. El mateix Turull ho recordava ahir en una piulada: “Enmig del ple, el jutge em va empresonar perquè no «garantiza un acertado retorno del autogobierno en Catalunya». Un any després, el compromís i les conviccions segueixen intactes.” La imatge potent d’un president electe entrant a la presó no es va produir, i la sensació, tot i que el carrer bullia amb manifestacions d’indignació per reclamar l’alliberament dels presos polítics, era que s’encetava una nova etapa d’incertesa, amb la cúpula del govern empresonada i un processament amb 25 investigats. Al quart intent, el 14 de maig, la Generalitat tenia nou president en segona votació per majoria simple, Quim Torra.

L’entrada a la presó per segona vegada s’afegia a les de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que hi eren des del 16 d’octubre del 2017 per voluntat de la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, en aquest cas a Soto del Real, acusats de sedició, i que posteriorment el Suprem ha processat també per rebel·lió. El 2 de novembre també va fer un any que el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, estaven a la presó, ja que no van tenir el període de gràcia de tres mesos i mig que van donar als seus companys de govern fins que Llarena, en derivar-se la causa de l’Audiencia Nacional al Suprem, els va tornar a engarjolar.

Durant tot aquest temps, les mostres de suport i concentracions a les presons han estat constants i encara se’n van produir més quan se’ls va traslladar per fases el juliol passat des de Madrid fins a les presons de Lledoners, en el cas dels homes, i d’Alcalá-Meco a Puig de les Basses, a Figueres, en el cas de les dones. Forcadell, per estar més a prop de la família, va ser traslladada el 20 de juliol a la de Mas d’Enric, al Catllar. Des d’aleshores, i amb un govern afeblit i qüestionat, les relacions amb La Moncloa trencades i la convocatòria de diversos comicis, molts d’ells, i els seus familiars, s’han convertit en caps de cartell per a les espanyoles, les europees i municipals.

Peticions
La fiscalia i l’advocacia de l’Estat acusen Turull, Rull, Romeva i Bassa de rebel·lió, malversació i sedició, amb penes de 16 i 11,5 anys de presó. A Forcadell, per rebel·lió i sedició, li demanen 17 i 10 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona