Política

Els presos polítics traslladen a Torrent que el judici de l’1-O serveix per defensar els drets fonamentals

El president del Parlament

El republicà recorda que fa un any de la investidura fallida de Turull i critica que va ser “un dels episodis més vergonyosos” de la democràcia espanyola

Els presos polítics tancats al centre madrileny de Soto del Real han traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, que el judici de l’1-O serveix per defensar els drets fonamentals del conjunt de ciutadans de Catalunya.

Torrent ha visitat aquest divendres al migdia Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart després de desplaçar-se a la presó d’Alcalà-Meco per veure Dolors Bassa i Carme Forcadell.

El president del Parlament ha explicat que ha vist els presos “forts i serens” i “disposats a denunciar la situació que estan vivint”. Segons ha dit, els líders independentistes acusats de rebel·lió també han denunciat “indefensió” al judici perquè hi ha testimonis que “menteixen” i no se’ls deixa exhibir vídeos. “El que faran és defensar els drets fonamentals i el dret a l’autodeterminació i demostrar que no és delicte”, ha insisit.

Un any des de l’empresonament de Llarena

El president ja va visitar els presos just després que els traslladessin a Madrid al febrer per a l’inici del judici al Tribunal Suprem. Ara hi torna quan es compleix un any de l’empresonament de Forcadell, Bassa, Rull, Turull i Romeva. Tots ells havien estat a la presó unes setmanes per ordre de l’Audiència Nacional (a excepció de Forcadell, que només va passar una nit a la presó per decisió del Suprem). Van estar empresonats des del 2 de novembre fins el 4 de desembre, quan la causa va passar de l’Audiència Nacional al Tribunal Suprem i el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, va deixar-los en llibertat provisional.

Una situació que va canviar el 23 de març de 2018 quan el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena els va tornar a citar quan estaven en llibertat provisional per revisar les mesures cautelars. Ho va fer just quan els va processar per rebel·lió i malversació (a excepció de Forcadell, que només ho està per rebel·lió).

En el cas de Turull, aquest divendres fa just un any que el Parlament tombava la seva investidura. L’endemà, s’havia de presentar davant del jutge Llarena, que el va empresonar i va evitar que se sotmetés a una segona votació per poder ser escollit president de la Generalitat. Turull era el tercer candidat que ho intentava, després dels intents fallits de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. Segons Torrent, aquest va ser “un dels episodis més vergonyosos” que ha viscut la democràcia espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona