Política

Crida d’Òmnium a desobeir per defensar drets i llibertats

Cuixart alerta en l’assemblea que amb l’espantall de la dreta volen dividir l’independentisme i demana ser exigents amb els partits

L’entitat creix en 62.000 socis i farà 1.000 actes pel país

Cap pas enrere en la defensa dels drets i les llibertats fonamentals i, si cal, “desobeint aquelles lleis injustes que els posen en perill”. Ho va dir el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, atenent els mitjans de comunicació mentre s’estava fent l’assemblea general de l’entitat, per demostrar la força que poden tenir els 162.000 socis davant les acusacions de la fiscalia i la justícia espanyola, que consideren que ser-ne associat “és gairebé rebel·lió”. I més endavant, gairebé en la cloenda de l’acte, la idea de la indocilitat va tornar a sortir de la boca del seu president empresonat des de fa 523 dies, Jordi Cuixart, per donar valor a l’esperit de “radicalitat democràtica” de l’1 d’octubre que va ser l’“exercici de desobediència civil més massiu dels últims 50 anys a Europa”. Per Cuixart, cal “fer-ne molta pedagogia” a dins i a fora, i deixar clar que s’ha de “tenir ben present que no podem renunciar a fer tants actes de desobediència civil com sigui necessari”.

La idea, i un dels pilars del pla de treball d’Òmnium aprovat per unanimitat, és, precisament, aprofitar el judici “com a palanca en el camí cap a la plena llibertat”, segons expressava en la carta Cuixart, però també per “tornar a dir” al govern espanyol que “encara és a temps de dir a l’advocacia de l’Estat que retiri totes les falses acusacions contra Cuixart i la resta de presos polítics”, reblava Mauri. No fer-ho, segons el vicepresident, voldrà dir “cedir al xantatge de l’extrema dreta”. Pel seu lider, amb l’excusa de “no despertar la fera” pressionaran per dividir l’independentisme i perquè “renunciem al ple exercici dels drets civils i polítics”. Cuixart, en la seva carta, llegida per l’actor David Selvas, alertava que “igual que Trump utilitza la immigració o Salvini els refugiats, el feixisme espanyol utilitza Catalunya per retallar drets i llibertats al conjunt de la ciutadania, també la de l’Estat”. Però també va demanar que cal continuar sent exigents amb els partits polítics, que siguin coherents i “que expliquin clarament quins són els seus projectes polítics”.

Per denunciar totes aquestes qüestions, i complementant la campanya d’internacionalització Democracy on Trial (Democràcia a judici) que van presentar divendres, també han previst durant el 2019 el repte de fer 1.000 actes arreu del país fins que hi hagi sentència per explicar aquesta vulneració de drets per “trencar amb la bombolla d’aquells ciutadans que només reben informació de mitjans controlats per l’Íbex 35”, va explicar Mauri.

L’assemblea va començar al Teatre Victòria passades les onze del matí amb un homenatge als familiars dels presos i preses polítics i represaliats, que van pujar a l’escenari. Un miler de socis hi van assistir i es va aprovar per unanimitat l’acta de l’assemblea de juny, el pla de treball i el pressupost, que arriba als 12.658.145 euros, dels quals 9,4 milions provenen de les quotes dels socis i la resta, d’activitats, donacions i d’altres, però en cap cas de subvencions. El pla de treball també incideix a enfortir el projecte de la República amb accions destinades a la cohesió social, i dels valors fundacionals de promoció de la cultura, la llengua i l’educació.

Un altre dels reptes és enfortir l’estructura territorial, que en breu arribarà a 47 seus, i intentar arribar als 200.000 socis. Només l’últim any l’entitat n’ha sumat 62.000 de nous, i Mauri admetia: “Ara som l’entitat cívica i cultural més important no només del país, sinó d’Europa” amb un degoteig constant de nous associats amb puntes els dies de les detencions o les declaracions de Cuixart al Suprem. En l’assemblea també es van presentar Iolanda Fresnillo, Montserrat Ortiz i Gerard Pijoan com a nous membres de la junta directiva.

LES XIFRES

200.000
socis
és el repte al qual espera poder arribar l’any que ve l’entitat.
9,4
milions
és el que han ingressat en quotes dels socis del total de 12,6 milions del pressupost.

Roig: “Queden dies de rum-rum de violència ambiental”

La conversa entre l’advocada de Jordi Cuixart en la causa del Suprem, Marina Roig, i la vicepresidenta, Marina Llansana, va ser el primer acte després de la benvinguda a l’assemblea. Roig va deixar clar que en les pròximes setmanes continuaran les declaracions d’agents policials de l’acusació per intentar demostrar que hi va haver violència, sobretot centrant-se en els dies 20-S i l’1-O, però va ironitzar que reiteraran en “el concepte espiritual” de la violència com s’ha vist els últims dies amb conceptes com ara “mirades d’odi”, les casserolades o les concentracions davant dels hotels, que convertiran en actes d’assetjament. “Queden dies de rum-rum de violència ambiental” fins que no comencin a testificar els testimonis de la defensa. Roig es va queixar de nou que no tenen el calendari dels declarants corresponent al mes d’abril, un fet que va qualificar de “molt greu” en un procediment penal en què es demanen penes molt altes. Per aquest motiu no va poder preveure cap data d’acabament del judici, tot i que creu que “es pot allargar fins al mes de juny”. A més, va recórrer a la ironia en etzibar que esperava estar durant “setmanes visionant vídeos”, que fins ara el jutge Manuel Marchena no permet veure, per rebatre les declaracions que estan fent els testimonis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona