Política

El ple de Barcelona reprova Mejías per “banalitzar la repressió franquista”

Tots els grups excepte Cs i PPC reconeixen les víctimes de les tortures i condemnen l’atac al faristol instal·lat davant la prefectura a la Via Laietana

El ple de Barcelona ha reprovat aquest divendres la líder del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament, Carina Mejías, per “banalitzar la repressió franquista” i “confondre la policia franquista amb l’actual” pels seus comentaris després que l’Ajuntament instal·lés un faristol davant la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana per recordar les víctimes de les tortures franquistes.

La moció presentada d’urgència per BComú ha tirat endavant amb el vot a favor de tots els grups, excepte Cs i PPC. El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha acusat Mejías de crear un “clima d’hostilitat” contra el faristol i la líder de Ciutadans ha respost que la moció que la reprova és una “venjança” de Pisarello.

La moció, presentada d’urgència per BComú i transaccionada amb el grup municipal Demòcrata, PSC i ERC, reconeix els ciutadans que van patir “maltractaments, tortures i vexacions” a la prefectura de la Via Laietana, referma la “importància que les institucions públiques preservin la memòria dels abusos” i dona suport a la denúncia presentada per l’Ajuntament contra l’atac al faristol.

El text també lamenta els “discursos polítics que banalitzen els abusos i les tortures comeses durant el franquisme a la prefectura de la Via Laietana i que miren de silenciar-los”. “Aquests discursos són perillosos perquè contribueixen a justificar i banalitzar la violència i la persecució per motius polítics”, apunta.

Finalment, la moció reconeix la tasca dels cossos policials que actuen actualment a la ciutat i insta el govern espanyol a cedir l’edifici, seguint una proposta de no llei presentada per ERC, amb l’objectiu de gestionar-lo com a espai memorial. El text aprovat es dirigirà, entre d’altres, a la delegació del govern espanyol a Catalunya i a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA