Política

Sánchez insta els dirigents catalans a no “enganyar” i admetre que la independència “no es produirà”

El líder del PSOE lamenta que la dreta i els sobiranistes “no dialoguin” i prefereixin viure del “conflicte”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegura ara que “no hi haurà referèndum, no hi haurà independència i no hi haurà autodeterminació”

El president del govern espanyol i candidat del PSOE pel 28-A, Pedro Sánchez, ha reclamat als líders independentistes que deixin “d’enganyar” la ciutadania catalana perquè la independència “no es produirà”. Durant la clausura de la convenció municipal del PSC a Tarragona, Sánchez els ha emplaçat a ser “valents”, a admetre que han “mentit” i a tornar al terreny estatutari, al reforç de l’autogovern i a pensar en “solucions” per la ciutadania.

Sánchez ha assegurat que defensaran la llei, el diàleg i l’Estatut i ha acusat tant l’independentisme com els partits “separadors”, en al·lusió a PP, Cs i Vox, de no voler dialogar per preferir viure del “conflicte” i la “crisi”. El socialista ha demanat votar el PSOE per apostar per una Espanya “que hi capiguem tots” a diferència de la que planteja la dreta que, al seu entendre, “només hi caben ells”.

En un acte al recinte firal del Palau de Congressos, davant d’un miler de persones segons ha afirmat el partit, Sánchez ha dit que l’important és “garantir la convivència” a Catalunya. L’actual president del govern espanyol ha assegurat que l’Estat només pot ser governat amb polítiques que creïn “igualtat” i “respectin la diversitat”.

En aquest context, ha dit que les eleccions del 28-A plantegen la qüestió de si cal “avançar” o “retrocedir”. “Futur o passat, convivència o fractura. El futur i la convivència està a les urnes”, ha assenyalat.

Durant el seu discurs, ha fet una defensa de l’ecologisme, el feminisme i els drets laborals. Ha estat especialment contundent amb la violència de gènere i ha dit que el seu partit no passarà a anomenar-la violència domèstica, com planteja Vox.

De fet, de la ultradreta ha ironitzat que sovint hi ha “més testosterona que neurona”. També s’ha referit al PP i els ha acusat de pretendre retallar un 40% les pensions per privatitzar-ne el sector, per això ha dit que només el PSOE s’encarregarà de garantir aquest sistema públic, la seva dignitat i sostenibilitat.

Ciutadans també ha ocupat diversos minuts del discurs de Sánchez. Concretament ha criticat que la formació taronja plantegi un cordó sanitari contra el PSOE. “Posar un cordó sanitari al PSOE és posar-lo a l’augment del salari mínim interprofessional, a qui va acabar amb ETA i als que van aprovar conquestes socials al voltant del benestar”, ha avisat Sánchez.

També ha acusat Cs de només voler entendre’s amb aquells partits que pensen com ells. “La democràcia és entendre’s amb el diferent, entendre’s am qui pensa diferent”, ha explicat.

Després d’haver acusat PP i Cs d’haver bloquejat iniciatives socials pel control que les formacions tenen a la Mesa del Congrés, ha defensat que el seu govern hagi aprovat mesures extraordinàries a través de reials decrets.

A partir d’aquí ha dit que si el PSOE compta amb una “àmplia majoria” podran fer “grans coses pel país”. Ha lamentat que els socialistes s’hagin quedat amb qüestions pendents d’aplicar, com els pressupostos generals de l’Estat. Quan s’ha referit als comptes espanyols, ha aprofitat per carregar contra l’independentisme i PP i Cs i ha dit que tenen en comú “interpretar la política com un instrument de confrontació”.

Sánchez i Iceta tanquen la polèmica pel referèndum

El candidat del PSOE ha aprofitat l’acte a Tarragona per defensar la tasca feta pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Sánchez ho ha fet després de la petició de Cs de cessar Iceta per les declaracions que assegurava que si el 65% dels catalans volen la independència, la democràcia haurà de trobar mecanismes per habilitar-la. “Gràcies pel teu compromís amb Catalunya i Espanya”, li ha dit Sánchez a Iceta en el principi de la intervenció.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha intervingut abans que Sánchez, ha reclamat a al ciutadania fer possible, tant aviat com es pugui, un canvi de president de la Generalitat i de govern per “treure” tot el potencial del país.

“Defensarem l’autogovern dels que volen un 155 permanent i els que volen una via unilateral il·legal que posa en perill el Govern”, ha comentat Iceta. El socialista també ha agraït a Sánchez que “parli clar” i “jugar-se-la” pel diàleg dins la llei. “No hi haurà referèndum, no hi haurà independència i no hi haurà autodeterminació”, ha exclamat.

Per la seva banda, la candidata del PSC per Barcelona a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet, ha criticat els partits que “alimenten” el conflicte, en referència a Cs. “Visiten municipis per alimentar el conflicte, fan viatges a Waterloo per alimentar-lo”, ha apuntat.

Batet ha apostat per generar convivència i no fer conflicte. “El conflicte no és l’alternativa. Els nostres regidors i els alcaldes no han d’anar de visita per ciutats perquè hi són allà cada dia”, ha sostingut.

La candidata socialista també ha avisat que el perill per Espanya és el triomf de la dretes i ha posat d’exemple que durant les legislatures que ha governat el PP és quan l’independentisme ha crescut més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona