Política

L’acord de May amb la UE porta al límit la divisió conservadora

Els euroescèptics avisen que no acceptaran el resultat de la votació d’avui si surt un ‘Brexit’ suau

Els europeistes consideren inconcebible ignorar la voluntat de la cambra

Diversos ministres tories han avisat Theresa May que no li permetran que convoqui eleccions. Adverteixen que això podria significar “l’aniquilació” del partit, segons van filtrar a la premsa britànica, perquè acudirien als comicis amb una líder que no volen, totalment dividits pel Brexit i amb els laboristes liderant els sondejos. May situa ara la tria entre el seu acord o eleccions. Molts hi veuen una nova tàctica per pressionar els opositors.

Avui es tornen a votar al Parlament els plans alternatius a l’acord de May, en una nova jornada excepcional en què els diputats agafaran el control del Brexit i n’apartaran la primera ministra. És molt probable que aprovin l’opció d’una unió duanera amb la UE, una proposta que en la votació de dimecres passat va quedar a només vuit vots de ser aprovada i que ara, si quatre diputats canviessin de parer, podria guanyar. Si fos el cas, la unió duanera es convertiria en el pla B que May s’ha negat a buscar durant aquests dos anys i mig, el que li exigirà la UE a canvi d’una pròrroga llarga de la sortida.

La primera ministra va dir que no acceptaria el resultat de la votació d’avui, però una part del seu gabinet considera inconcebible que no ho faci. “De vegades has d’acceptar una segona o una tercera opció per evitar un resultat pitjor”, reflexionava ahir David Gauke, ministre de Justícia i europeista. En cap cas els europeistes acceptaran el Brexit sense acord que li exigeixen els euroescèptics, els quals, per la seva banda, no admetran el Brexit suau. “Va en contra del nostre programa electoral [del 2017], ja que la unió duanera ens impossibilitaria fer pactes internacionals”, va recordar Tim Loughton. “No hauria d’obviar que la majoria de diputats conservadors van votar contra” la unió duanera, va explicar Peter Bone, amb referència als 235 diputats tories –dels 315– que dimecres van rebutjar aquesta opció, presentada per un diputat també tory.

“Amb la pistola al cap”

El problema de fons és que ningú sap què volien els 17,4 milions de britànics que van votar Brexit el 2016. La majoria de laboristes, la resta de l’oposició i una part dels tories ho interpreten com un Brexit suau. May, però, diu que això seria trair els votants i que el seu acord s’ajusta al resultat. Els brexiters durs, en canvi, veuen en el pacte de May una traïció. Faci el que faci la premier, tant si aposta per un Brexit suau com sense acord, el partit es trencarà. L’única solució és que s’aprovi el seu pla. Per fer-ho, hauria de convèncer 29 dels 34 diputats del seu partit –28 brexiters durs i 6 proeuropeus– que encara s’oposen al seu acord. May vol, com sigui, que el seu pacte es torni a votar aquesta mateixa setmana. La pressió sobre aquests 34 diputats és fortíssima.

“Ens han posat una pistola al cap, els diputats que ens hi oposem hem estat assetjats de manera sistemàtica i deliberada per l’Estat britànic”, va denunciar ahir al Sunday Telegraph Steve Baker, vicepresident del Grup de Recerca Europeu (ERG), la facció euroescèptica dura dins del Partit Conservador. “Estan tan convençuts de la covardia dels diputats que creuen que capitularem”, hi va afegir. El president d’ERG, Jacob Rees-Mogg, va “capitular” en l’última votació, divendres. També Boris Johnson i Dominic Raab. Dels 115 tories que es van oposar en la primera votació a l’acord de May, el 15 de gener, només en queden 34. “La situació aquesta setmana és pitjor, perquè la primera ministra ens amenaça amb eleccions si no sucumbim en el quart intent [...]. Això ja no té res a veure amb Europa o la UE; és una qüestió de qui té l’autoritat”, va denunciar Baker. I va confessar: “Ja ens van avisar, a Downing Street, que votaríem tants cops com calgui fins que s’aprovi l’acord.”

LA FRASE

Ja ens van avisar que votaríem tantes vegades com calgui fins que s’aprovi l’acord [de May]
Steve Baker
vicepresident d’ERG, la facció euroescèptica conservadora


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona