Política

ITW alerta que el judici podria ser un “procés polític” amb declaracions “preparades”

Els observadors internacionals critiquen que Marchena no permeti contrastar les compareixences amb els atestats policials

Internacional Trial Watch (ITW) ha alertat que la causa de l’1-O podria ser un “procés polític” contra tot un moviment amb declaracions dels testimonis de càrrec “preparades”. En un comunicat sobre la setena setmana del judici, els observadors internacionals han remarcat que en les sessions s’escolten paraules com “odi”, “tumult”, “massa”, “polvorí”, “insurrecció” o “por”. Tot i que són “valoracions subjectives que no relacionen els acusats amb els fets imputats”, avisen que el seu ús reiterat “podria denotar tant que aquestes declaracions estarien orquestrades i preparades, com el fet que el judici retransmès en directe estaria contaminant les testificals”. També han criticat que Manuel Marchena no permeti contrastar les compareixences amb els atestats policials.

En concret, ITW ha apuntat que Marchena no ha permès que es contrastin amb els atestats les declaracions del cap de la policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena. Els observadors remarquen que si bé és cert que el valor probatori d’aquests informes només és ple si es ratifiquen al judici oral, en aquest procés penal és “clau” fer aquest contrast perquè la instrucció i el decret de presó provisional s’han fonamentat “en gran mesura” en els atestats.

En aquest sentit, subratllen que les poques preguntes que van poder fer les defenses a Baena “han posat al descobert que l’objecte de la investigació no eren uns fets concrets, sinó un moviment polític”. Aquesta “investigació prospectiva” posaria de manifest, segons ITW, que aquest podria ser un “procés polític, no possible en el marc del procés penal espanyol”, i que si es demostrés que el director operatiu de les investigacions no va actuar amb absoluta neutralitat i imparcialitat, la “falta de credibilitat” de Baena seria “evident”. Això no s’ha pogut demostrar, insisteixen els observadors, perquè la sala ha impedit la reproducció de la gravació en què el propi tinent coronel afirmava que estava al darrere del perfil de Twitter ’Tácito’.

Tenint en compte les declaracions i les proves aportades de moment, ITW constata una “falta de proporcionalitat entre les proves i els càrrecs que persegueix l’acusació”.

Així mateix, com en altres setmanes, també ha mostrat la seva preocupació per la “criminalització d’aspectes ideològics” i de drets fonamentals com el de reunió o manifestació. “La manera com el Ministeri Fiscal pregunta i condueix les respostes dels testimonis dona a entendre que reunir-se i cridar, cantar ’No passaran’ o ’Votarem’, mirar amb desdeny cossos policials o mostrar reprovació per les actuacions policials poden ser ja mostra d’elements de sedició o rebel·lió”, conclouen els observadors, que parlen de “criminalització de la protesta o la dissidència”.

Pel que fa als aspectes processals, han tornat a lamentar que es mantingui la limitació per part dels president de la sala de confrontar els testimonis amb el recurs d’imatges de vídeo o documentació de la instrucció. Tampoc es permet que la part que no hagi proposat un testimoni li pregunti més enllà del que li ha plantejat la part proposant. D’altra banda, denuncien que les parts segueixin sense conèixer el calendari complet del judici, ni tan sols l’ordre en què es practicarà la prova testifical, el que dificulta enormement la preparació dels interrogatoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA