Política

Un jutjat de Barcelona investiga la crema del faristol davant la prefectura de la Policía Nacional de la Via Laietana

La jutge ordena a la policia espanyola que li lliuri els enregistraments de les càmeres de seguretat de la nit dels fets i identifiqui els agents que feien guàrdia

L’incident va passar el 28 de març, dos dies després de la instal·lació de l’element memorialístic

La titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona ha obert diligències per investigar la crema del faristol instal·lat per l’Ajuntament davant la comissaria de la Policía Nacional espanyola de Via Laietana per recordar les tortures franquistes en aquell edifici. La magistrada observa que els fets “presenten característiques” que “fan presumir” la possible existència d’una infracció penal i resol incoar diligències prèvies.

La jutgessa ha requerit a la Direcció Superior de Policia de Barcelona que aporti les gravacions de la nit dels fets de les càmeres de seguretat de la façana de la comissaria, com sol·licitava el consistori. També demana el número professional dels agents que prestaven servei a les portes de la comissaria.

El faristol va aparèixer cremat el dijous 28 de març, dos dies després de ser instal·lat. L’Ajuntament de Barcelona ja va anunciar aleshores que denunciaria els fets.

Un grup anomenat Los de Artós va reivindicar l’acció a través de les xarxes socials i dirigint-se directament al primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello. “A Barcelona sempre succeeixen coses molt sorprenents”, ironitzaven incloent fotografies de l’abans i del després amb etiquetes com Els carrers mai més seran vostres, Visca la Policia Nacional i Visca la Guàrdia Civil.

El faristol ha estat objecte de polèmica també entre l’Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol. El divendres 29 de març es feia públic que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, havia enviat una carta a Colau en què considerava “perillós identificar institucions democràtiques de l’Estat amb un règim polític del passat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA