Política

Un 60% dels votants del PSC, favorables al dret a decidir

Un 70% dels quals volen una república, i el CEO detecta fins i tot bosses superiors al 40% d’electors del PP i Cs que acceptarien un referèndum

ERC és el partit amb el vot més fidel, seguit del PSC, i el PP i Cs són els que tenen més fugues

Un 24% d’electors de CDC ara podrien votar ERC, i el PSC rep vots d’ECP i Cs

Un 59,9% dels votants del PSC estan molt (25,6%) o bastant d’acord (34,3%) amb l’enunciat que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum. O, el que ve a ser el mateix, creuen que Catalunya té dret a l’autodeterminació, a diferència del que defensa la línia del partit, més enllà d’alguna declaració ambigua i de seguida rectificada del primer secretari, Miquel Iceta. De fet, tan sols un 30,3% dels votants socialistes s’oposen, com fa l’aparell, al dret a decidir. És una altra de les sucoses conclusions que s’extreuen d’una anàlisi més profunda, pel que fa al comportament dels votants, de les dades del baròmetre de març del Centre d’Estudis d’Opinió, que es va presentar divendres. De fet, la defensa d’un referèndum, que en conjunt arriba al 78,7% dels enquestats, és tan transversal que també té un suport notable entre els electors catalans de forces que hi són tan bel·ligerants com el PP (44,5%) i Cs (40,7%).

Els votants de dretes, això sí, són més lluny d’un altre gran consens de país en què els socialistes també estan d’acord de manera molt majoritària: la preferència per la república com a sistema de govern. Hi donen suport un 69,8% d’electors del PSC, en contraposició amb el 33,3% dels del PP i el 18,7% dels de Cs, els dos únics grups entre els quals continua guanyant l’opció de la monarquia, amb un 55,6% i un 57,1%, respectivament.

És clar que, d’opinions d’electors que a priori no s’alineen amb el que defensen els seus partits, de fet n’hi ha en tots els sentits. Davant una pregunta oberta sobre l’organització preferida de l’Estat, per exemple, un 20,5% dels votants d’ERC i un 9,1% dels de JxCat apostarien d’entrada per un estat espanyol federal, i no per un estat independent. Fins i tot un 6,3% dels de la CUP. I al contrari: un 5,2% dels votants socialistes demanen una Catalunya independent, a més d’un 17% dels comuns. Tot i que aquí ja hi ha matisos, i fins i tot perviuen certes contradiccions quan la pregunta es redueix a un sí o no a la independència en un referèndum binari: un 8% dels votants d’ERC i JxCat votarien que no, i un 8,7% dels socialistes i un 28,7% dels comuns, que sí. Dades, en tot cas, que demostren que els partits no són una equació exacta que reflecteixi la transversalitat ni tan sols dels seus votants, que poden tenir criteris molt diferents dels oficials dels aparells. Un argument més que abona la necessitat de fer referèndums.

Junqueras, transversal

Un fenomen similar es fa palès fins i tot a l’hora de puntuar els líders polítics. Oriol Junqueras (amb un 8,69) i Carles Puigdemont (amb un 8,62) són, de molt, els més valorats pels seus propis votants, però ja és més sorprenent que el republicà (el més ben vist pel conjunt, amb un 6,37) també sigui el més apreciat fins i tot pels votants d’altres partits. Junqueras, així, és el líder polític a qui donen més puntuació els votants de la CUP (7,57, en contraposició amb el 7,37 del seu diputat Carles Riera i el 6,59 de Puigdemont) i dels comuns (que li donen un 5,96, superior a la valoració de Joan Mena i Jéssica Albiach, que superen el 5 per poc). De fet, el líder d’ERC obté millor nota entre els votants de JxCat (8,1) que el mateix president Torra (7,46). I obté resultats força alts entre els unionistes: un 4,97 dels votants del PSC i un 4,81 dels del PP. Només entre els de Cs (2,57) queda lluny de l’aprovat. En canvi, a més de Junqueras i de Rovira (7,35), els votants d’ERC només donen un notable a Puigdemont (7,11), per sobre de Torra (6,4) i de Riera (5,93).

Fidelitat de vot

Les matrius de fidelitat als partits –és a dir, les que encreuen el record de vot en les últimes eleccions amb la intenció en les properes, tant al Congrés com al Parlament– també detecten el que podrien ser moviments interessants pel que fa a possibles transvasaments d’electorat. ERC, amb un 74,2% que li repetiran el vot el 28-A respecte a les últimes espanyoles, i el PSC, amb un 56,2%, són els que registren més fidelitat, amb percentatges que en el cas de les eleccions al Parlament, com que són més recents les últimes, són encara més alts, del 82,3% i el 71,8%. En canvi, només repetiran un 33% dels votants populars (un 20% opten ara per Cs), un 42% dels de Cs (un 11,6% votaran els socialistes), un 47,3% dels comuns (un 18,2% també nodriran el PSC) i un 47,9% de l’antiga CDC (un 24% votaran ERC). En uns comicis al Parlament, els electors de Cs (només un 56% repetirien), JxCat (un 51%) i el PP (50%) també fugirien ara, respectivament, sobretot al PSC (11%), ERC (31%) i Cs (20%).

En certa manera, aquests canvis de parer es reflecteixen en els dubtes expressats pels enquestats a l’hora de votar el 28-A opcions que serien frontereres. Els principals dilemes són entre ERC i JxCat (ho expressen un 10,2%), però també hi ha dubtes entre votar el PSC o Cs (4,7%), el PSC o Podem (un 3,5%) i ERC o la CUP (3,2%). Fins i tot n’hi ha entre opcions que semblen ara mateix més llunyanes, com ara ERC i el PSC: un 2,2% tenen aquest dubte, el mateix percentatge que dubta entre el PP i Cs.

El govern suspèn menys

Ara que l’oposició al Parlament ha posat en qüestió la feina del govern, si es mira la valoració que en fan els enquestats també la suspenen, amb un 3,99 de mitjana, si bé repunta una mica, això sí, respecte al 3,72 del baròmetre anterior, a l’octubre. És clar que el govern espanyol encara obté pitjor nota: un 2,98, la mateixa que llavors, tot i que amb el PP al poder no s’arribava al 2. En general, de fet, tot i suspendre, els polítics catalans estan molt més ben valorats que els espanyols: un 4,38 (un pèl més que el 4,04 de l’octubre) versus un 2,28, la mateixa nota que fa sis mesos. Institucions governamentals a banda, les més valorades pels catalans són les universitats, els Mossos i els ajuntaments, les tres úniques que aproven, de fet. La monarquia espanyola, l’Església catòlica i la banca, en canvi, tenen el prestigi per terra.

LES XIFRES

10,2
per cent
dels enquestats pel CEO dubten entre votar ERC o JxCat en els comicis del 28-A.
2,2
per cent
dubten entre votar ERC o el PSC en les mateixes eleccions. El mateix percentatge dubta entre el PP i Cs.

Un 41% a l’Estat acceptarien un referèndum

Un 15,7% dels espanyols veuen bé un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, segons una enquesta publicada ahir per l’ABC, que hi afegia que un altre 25,8% l’acceptarien si es fes a tot l’Estat, fet que eleva el suport a una votació al 41,5%. Entre els votants del PSOE i fins i tot de Cs, el percentatge puja al 50%. Un 54,4% dels espanyols el refusen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA