Política

HÉCTOR AMELLÓ

CAP DE LLISTA DE CIUTADANS A GIRONA PER AL 28-A

“Som el vot útil del constitucionalisme i un referent”

“Pedro Sánchez ha fagocitat el constitucionalisme que hi havia dins del socialisme. No hi podem pactar de cap manera”

“Jo no entro en la política com a antiindependentista. Jo el que vull és un projecte comú per a tots els espanyols”

L’objectiu del constitucionalisme és obtenir representació al Congrés. I qui té més facilitats és Ciutadans
El corredor mediterrani és una proposta fonamental. És una proposta nuclear de partit que defensem amb total serietat
L’N-II s’ha d’acabar ja. És una infraestructura totalment necessària. És una qüestió de diners, cal invertir-hi i ja està

Amelló va entrar en la política el 2012, en no entendre què passava amb la Catalunya que sortia al carrer. Va néixer com a polític a Barcelona i poc després va aterrar a l’Empordà. En set anys ha estat regidor de Figueres, conseller comarcal, assessor municipal i diputat al Parlament. Ara vol anar a Madrid per fer Albert Rivera president del govern espanyol.

De què li ve la política?
El 2012, quan l’independentisme va sortir fortament al carrer, jo no podia entendre què estava succeint a Catalunya, per què tot de sobte unes persones reivindicaven la ruptura amb l’Estat. No em sentia representat per cap partit dels que en aquell moment eren a la cambra. Vaig veure les propostes de Ciutadans i vaig adonar-me que aquest partit estava defensant el que jo pensava. Mai he estat ni votant del PP ni votant socialista.
L’impulsa, doncs, l’antiindependentisme?
Jo no entro en la política com a antiindependentista. Jo el que vull és un projecte comú per a tots els espanyols. No entenia allò d’“Espanya ens roba”. S’ha de reivindicar un punt de millora comú per a tots. De Ciutadans m’agrada l’obertura i la capacitat d’atreure talent.
Per ser polític cal tenir talent?
Si no tens ganes de treballar pel bé comú, no hi tens lloc. Ciutadans agafa persones que són a l’empresa privada que durant un temps ens dedicarem a això i que després tornarem a l’empresa privada. Jo estava molt a gust treballant en temes de màrqueting i comunicació i fent disseny gràfic. La política per a mi és temporal i tornaré segur a l’empresa privada.
Quin resultat pensen que és assolible?
Hem de ser realistes. Ciutadans no té representació a Girona. Venim d’unes eleccions autonòmiques on vam tenir quatre diputats i el nostre objectiu és obtenir ara la representació. És abastable veient els resultats i la tendència del partit en els últims anys. La nostra referència són els nostres resultats a les generals del 2016. Comparar-ho amb els resultats del 21-D no correspon, tot i que marca tendències. Nosaltres som el vot útil del constitucionalisme i un referent.
No ho són tots, d’útils, els vots?
Els vots són tots útils, però el vot dels votants que voten Ciutadans és molt probable que es transformi en un representant. No crec que si es vota altres determinades forces això passi. Anar a votar és sempre útil perquè manifestes la teva opció política i fas que es transformi en diputat o no. L’objectiu del constitucionalisme és obtenir representació en el Congrés. I qui té més facilitats per aconseguir-la és Ciutadans.
Es defineixen de centre, liberals i progressistes. Què en queda, d’aquell Ciutadans socialdemòcrata del naixement?
El mateix que hi havia. L’essència del partit és la mateixa. En el Parlament de Catalunya som el partit que més propostes socials està tirant endavant. Nosaltres seguim veient-nos reflectits en aquell liberalisme progressista, que té mesures socials, econòmiques, que el que vol és precisament que hi hagi llibertat, igualtat, que es respectin la Constitució i els drets, i que vol un estat del benestar fort, amb uns bons serveis públics.
Volen impulsar el corredor mediterrani. No es trobaran, com els ha passat a altres, l’oposició dins del partit mateix?
El corredor mediterrani és una proposta fonamental. En el darrer pressupost ja vam augmentar les partides destinades al corredor mediterrani. Per tant és una proposta nuclear de partit que la defensem amb total serietat.
Volen potenciar connexions amb França.
És una qüestió de diners i d’acords amb la resta de països europeus. Ara estem en un mercat comú que uneix totes les persones. Hi ha certes peculiaritats que dificulten i entorpeixen aquest trànsit de persones i mercaderies amb França. S’han de signar tots els acords que facin falta perquè tinguem unes bones connexions.
No s’han precipitat descartant un pacte amb el PSOE abans d’hora?
De cap manera. En aquest moment el PSOE ha perdut el rumb constitucional, ha acabat pactant amb els partits que estan intentant liquidar la nostra democràcia i crec que en aquest moment no hi ha cabuda per a cap tipus d’acord amb el partit socialista ni amb Sánchez. Sánchez ha fagocitat el constitucionalisme que hi havia dins del socialisme. De fet, molts líders socialistes han estat molt crítics amb la gestió de Sánchez. És bo posar una línia vermella al socialisme i recordar-los que ha estat president del govern amb el suport d’aquells que han donat un cop a la democràcia i que ha donat la mà a aquells que volen liquidar la nostra democràcia. Per tant, no hi ha possibilitat de pacte.
Però això els pot portar a pactar amb Vox, que ha fet plantejaments xenòfobs, masclistes i hipernacionalistes.
Veurem quins són els resultats del 28-A. La qüestió és obtenir el màxim nombre de vots per no dependre de ningú més. Ja hem allargat la mà al PP. En funció del resultat buscarem l’acord. Cal buscar un pacte que respecti la Constitució, els drets de tots els ciutadans i precisament que deixi fora el populisme i els partits que volen liquidar la democràcia.
Celestino Corbacho, a la llista de Valls, diu que “a l’oposició hi fa molt fred” però que prefereix comprar-se “un abric abans que pactar amb Vox”.
Es tracta d’obtenir el millor resultat possible el 28-A i que Ciutadans tingui la màxima representació que puguem i llavors buscar un pacte constitucional que respecti els drets de tots els ciutadans.
Què en pensa, de les inversions fetes pels darrers governs espanyols a les comarques gironines?
El govern central sempre ha invertit a Girona. És innegable que hi ha infraestructures que han de ser impulsades. L’N-II fa anys i anys que s’ha d’acabar. L’N-II s’ha d’acabar ja. És una infraestructura totalment necessària. És qüestió de diners, cal invertir-hi i ja està.
Què considera vostè que necessiten urgentment les comarques gironines?
S’han d’acabar les infraestructures que connecten el nord amb el sud però també hem de pensar en les que connecten l’est amb l’oest. S’ha d’acabar per exemple l’eix pirenaic, s’ha de fer la variant d’Olot salvant tota la qüestió mediambiental. A més tenim encallat l’Arxiu de Girona. El 2018 ja van aconseguir una partida per a la casa natal de Salvador Dalí a Figueres.

Del barri de Gràcia a l’Alt Empordà

Héctor Amelló (1977) va aterrar en la política el 2012. Com a regidor de Figueres, ha viscut l’efervescència de Ciutadans, el seu partit, i la transformació del país. Com a regidor és home de llargues explicacions, pactista fins al desembre del 2017 i rocós a partir del moment en què va esdevenir diputat al Parlament de Catalunya. El seu currículum diu que és llicenciat en belles arts, en ciències polítiques i sociologia, tècnic superior de fotografia artística i màster en comunicació, cultura, societat i política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA