Política

May anima a un ràpid desbloqueig del ‘Brexit’

Pressiona la cambra per arribar a un acord i sortir de la UE a finals de maig

Corbyn exigeix més concessions

Theresa May va deixar clar ahir que la seva “prioritat” continua sent treure el Regne Unit de la Unió Europea (UE) de forma acordada i ordenada “com més aviat millor” i sense haver d’esperar al 31 d’octubre, la nova data límit fixada pels líders comunitaris en la cimera extraordinària de dimecres.

La primera ministra britànica va comparèixer ahir davant de la Cambra dels Comuns per explicar els resultats d’aquella cimera, en què els Vint-i-set van concedir a Londres un altre ajornament del Brexit, a mig camí entre l’extensió curta que defensava França i la més llarga d’Alemanya. El nou calendari inclou, a més, una avaluació del procés durant la cimera ordinària de juny. En la seva intervenció, tot i admetre la “profunda frustració” que el bloqueig polític del Brexit ha causat tant al Regne Unit com a la resta de la UE, la líder conservadora va defensar la nova pròrroga, que evita que avui es produeixi una sortida sense acord.

“La meva prioritat continua sent complir amb el Brexit i fer-ho d’una manera ordenada, que no alteri la vida de la gent”, hi va afegir. L’extensió acordada a Brussel·les és flexible. Això vol dir que Londres podrà abandonar la UE el primer dia del mes posterior en què la Cambra dels Comuns ratifiqui l’acord de sortida, tombat en tres ocasions des del gener.

En aquest sentit, May va instar els diputats a “resoldre” la situació: “És el nostre deure nacional [trobar una solució] com a membres electes d’aquesta cambra i res és avui més urgent.” “Les opcions que afrontem són escasses i el calendari és clar.”

Durant la cimera de dimecres a Brussel·les, que es va allargar fins a la matinada de l’endemà, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va recordar que durant aquesta pròrroga de sis mesos i mig fins al 31 d’octubre, Londres pot ratificar l’acord; reconsiderar tota la seva estratègia, cosa que podria suposar canvis en la declaració política sobre la futura relació; o revocar la seva sortida de forma unilateral. Amb tot, Tusk va advertir que no es renegociarà el pacte de retirada.

En compliment de les normes europees, els britànics hauran de participar en les eleccions europees de maig o abandonar la UE sense acord el pròxim 1 de juny.

May havia demanat una pròrroga curta, fins al 30 de juny, mentre que Tusk es decantava per una de més llarga, d’un any com a màxim, que permetés al Regne Unit sortir de la UE tan aviat com pogués i participar en les pròximes eleccions europees.

Amb l’objectiu d’aplegar el màxim consens possible dins del Parlament britànic, el govern de May va reprendre les negociacions amb l’oposició laborista. L’executiu conservador va allargar la mà al partit de Jeremy Corbyn en un intent de trobar una sortida al bloqueig. Negociar amb l’oposició és una pràctica “no habitual en la política britànica”, va reconèixer ahir May, qui, no obstant, confia tancar un acord amb Corbyn en els pròxims dies.

Invitació a la dimissió

El líder laborista, per la seva banda, va exigir més voluntat negociadora al govern, si vol que les converses donin fruit.

La primera ministra confia que si els diputats aproven el seu acord de retirada abans del 22 de maig, el Regne Unit podria evitar haver de participar en les eleccions al Parlament Europeu i sortir de la UE a finals d’aquell mes.

Finalment, els conservadors brexiters van reaccionar amb indignació a l’extensió de la pròrroga acordada pels Vint-i-set. El diputat Bill Cash va qualificar la intervenció de May a la cambra de “rendició abjecta” i va preguntar a la primera ministra si pensa dimitir.

La premier va replicar culpant a aquest sector del partit i al seu fracàs a l’hora d’aprovar l’acord de retirada amb la UE, de la decisió d’haver de demanar una segona pròrroga del Brexit.

LA DATA

31.10.2019
Nou límit
per a la sortida del Regne Unit de la UE, aprovat pels Vint-i-set en la cimera extraordinària de dimecres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona