Política

Anonymous anuncia ciberatacs si no alliberen Assange

El grup de ‘hackers’ amenaça des de la CIA fins als agents que el van detenir

Primeres accions contra l’Equador

El moviment d’activistes cibernètics Anonymous va amenaçar, ahir, tots els involucrats en la detenció de Julian Assange amb una “revolució generalitzada” si no el posen en llibertat. El missatge, publicat en un vídeo de Youtube que dura 4 minuts, estava dirigit “al govern del Regne Unit i els seus cohorts”. “Allibereu Assange o ho pagareu”, advertien.

“Des de la CIA i el president dels EUA fins als oficials que van treure Assange de l’ambaixada [de l’Equador a Londres] per arrestar-lo s’han exposat com a enemics del poble i és hora que Anonymous actuï en conseqüència”, deia l’activista del vídeo, amagat sota la característica màscara de la sèrie V de Vendetta i que representa Guy Fawkes, que va intentar fer volar pels aires el Parlament britànic el 1605 i és considerat el primer terrorista britànic.

Anonymous va ser creat el 2008 i, des de llavors, actua en defensa de la llibertat d’expressió, de la independència d’internet i en contra d’organitzacions com ara Estat Islàmic, l’Església de la Cienciologia i societats de drets d’autors, entre d’altres. No té una jerarquia, els seus membres actuen de forma individual i costa seguir-los la pista com a organització.

En el vídeo, qualificaven la detenció d’Assange com un cop a la llibertat d’expressió i avisaven que això portarà a una “lluita pacífica” en el ciberespai: “Accions com aquesta atempten contra la llibertat i el que cal és una revolució generalitzada.” Explicaven que, en aquell moment mateix, estaven intervenint el govern de l’Equador i que havien descobert un compte bancari del president del país, Lenín Moreno, a Suïssa, amb 12,5 milions d’euros.

La ministra de l’Interior equatoriana, María Paula Romo, va confirmar que havien estat piratejats un correu electrònic institucional i el web d’un municipi del país. “Tot i haver patit ciberatacs els últims dies, cap pàgina del govern central, ni de sectors clau del món privat ha estat intervinguda”, va manifestar. També va anunciar la detenció d’un suec de 36 anys per la seva presumpta participació en un delicte d’atac a la integritat de sistemes informàtics i vinculació amb Wikileaks.

Anonymous protesta per la detenció d’Assange, dijous, després de set anys com a asilat polític i després que el govern de Moreno l’entregués a les autoritats britàniques. Va ser arrestat per haver trencat les condicions de la llibertat sota fiança que li van concedir els britànics el 2012 mentre decidien si l’extradien a Suècia, on està acusat de violació, i perquè hi ha una ordre d’extradició als EUA. Washington el reclama per pirateria i per haver ajudat a filtrar els centenars de milers de documents secrets del Pentàgon sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, a través de Wikileaks el 2010.

La fiscalia sueca, per la seva banda, està estudiant si reenvia l’ordre d’extradició pels delictes de violació i abús sexual a dues dones, imputats el 2010. Ahir, l’advocada d’Assange, Jennifer Robinson, va explicar que el fet que es refugiés a l’ambaixada londinenca “no tenia a veure amb evadir la justícia sueca, sinó la injustícia estatunidenca”. “Ha estat refugiat tant de temps per la por real i legítima de ser extradit als EUA, com s’ha demostrat”, va justificar.

Mal comportament

Robinson també va afirmar que “les denúncies de l’Equador [sobre Assange] són falses i indignants”. Es refereix a les acusacions pel comportament del periodista australià dins de l’ambaixada amb què va justificar l’entrega. Entre què, el maltractament a funcionaris, qüestions higièniques –com ara, embrutar parets amb matèries fecals– o bloquejar les càmeres de seguretat. “La situació política va canviar amb el canvi de govern a l’Equador”, va dir l’advocada, quan el juny de 2017 Moreno va substituir Correa, que va ser qui va donar l’asil a Assange.

LA FRASE

Les denúncies de l’Equador [sobre Assange] són falses i indignants
Jennifer Robinson
ADVOCADA D’ASSANGE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona