Política

Asens carrega contra ERC i JxCat: “L’independentisme màgic ha sobrevalorat les seves forces i menyspreat l’Estat”

El candidat dels comuns nega que fer un referèndum a Catalunya sigui una línia vermella per a investir Sánchez

El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha acusat “l’independentisme màgic” d’haver menyspreat l’Estat i sobrevalorat les seves pròpies forces. “Creuen que la raó democràtica és suficient per guanyar, però un pot tenir raó i ser venut, calen aliances”, ha advertit, per després afegir que “no s’ha entès el camp de joc”. Durant un esmorzar al “Primera Plana”, organitzat per ‘El Periódico’, Asens ha apuntat que una de les demandes principals en aquesta campanya dels comuns, la necessitat d’un referèndum per l’autodeterminació a Catalunya, no seria una línia vermella per tal d’investir Pedro Sánchez. “No ens agraden les línies vermelles, però tampoc renunciem a res”, ha matisat. D’altra banda, el candidat d’ECP també ha criticat al PSC, a qui ha retret haver “abandonat” el federalisme i deixar de reconèixer Catalunya com una nació.

Asens, que fins ara no s’havia mostrat tan crític amb l’independentisme, ha assegurat que cal “revisar actituds” perquè es fomenta “una exaltació perillosa” i ha afegit que “els desitjos no són suficients per canviar la realitat”. A més, ha retret que hi ha una certa “superioritat moral” amb els pobles de l’Estat i ha assegurat que cal canviar l’actitud de “menyspreu” i no donar la imatge de “desentendre’s” del que passi a l’Estat. També ha defensat la necessitat de prescindir de “fulls de ruta impossibles i contraproduents” que, segons ha considerat, deixen “mitja Catalunya” enrere.

D’altra banda, el candidat ha criticat que la declaració d’independència va ser “una profunda irresponsabilitat”, però ha afegit que no tenia cap efecte vinculant i que la decisió intel·ligent era “ignorar-la”. “Era un acte fallit sense efectes jurídics”, ha constatat. En aquest sentit, ha retret que al PP i Cs els interessa crear una “amenaça” per poder justificar la reacció repressiva, i encara que ha reconegut que hi guanyen electoralment ha lamentat que hi perd tothom.

Així, mentre que la DUI era un “error que va dividir”, el referèndum de l’1-O era, per als comuns, una mobilització per pressionar. “La dreta només seu a negociar quan s’hi veu obligada, calia una mesura de força”, ha explicat, per insistir que en cap cas es tractava d’un referèndum vinculant. A més, Asens s’ha mostrat “molest” amb què des de l’independentisme “s’apropiïn” del vot de l’1-O. “El mandat de l’1-O té a veure amb la mobilització de dos milions de persones cada any, no és el mandat que s’apropia Torra”, ha etzibat.

Asens, d’altra banda, ha acusat l’independentisme de “segrestar Lluís Companys” i ha recordat que el president creia que Espanya no podia avançar sense Catalunya ni a la inversa. “Cal enfortir-nos al voltant del consens del 80%”, ha reivindicat.

El candidat dels comuns ha volgut centrar les crítiques, també, en ERC, sobre qui ha advertit que dependrà que puguin governar Cs i e PSOE. “És una temeritat, hi ha la possibilitat real que siguin responsables de què Franco passi del Valle de los Caídos a entrar per la Moncloa”, ha alertat. A més, els ha retret que, tot i compartir alguns punts estratègics pel que fa a encaix territorial, “els copiïn” i ha criticat que “pactin amb el transfuguisme i les retallades”.

Crítiques també al PSC

Encara que durant l’entrevista Asens s’ha focalitzat en els retrets a l’independentisme, també ha volgut dirigir crítiques al PSOE, a qui ha acusat d’abandonar el federalisme “que havia portat tants anys com a bandera”. “El PSOE ha renunciat a què Catalunya és una nació i que té dret a decidir”, ha lamentat, i ha assegurat que el que els comuns reivindiquen és “el socialisme de Maragall” perquè els permet defensar la plurinacionalitat a l’Estat.

D’altra banda, també ha retret als liderats per Pedro Sánchez que posessin com a línia vermella parlar de dret a l’autodeterminació a la taula de diàleg, una responsabilitat que també ha compartit amb ERC, i ha insistit que és un “error” que ara que hi ha “més consens” ja no ho portin al programa. A més, el candidat ha alertat que amb el govern del PP l’independentisme va passar de ser el 20% de la societat catalana a ser el 50% i ha apuntat que la majoria de nous independentistes són “federalistes frustrats” a qui el PSOE no ha plantejat cap alternativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona