Política

L’expresident peruà Alan García se suïcida quan el volien detenir per corrupció

Es dispara un tret al cap i mor després de quatre hores d’agonia

La justícia havia ordenat el seu arrest en relació amb el cas de la constructora brasilera Odebrecht

Commoció al Perú. L’expresident Alan García, un home que va arribar per primera vegada al poder el 1985 amb només 36 anys, es va disparar ahir a la matinada un tret al cap quan estava a punt de ser detingut per corrupció per la policia a casa seva, a Lima. García va dir als agents que necessitava trucar al seu advocat, va entrar en una habitació, va tancar la porta i tot seguit es va sentir un tret. Els agents el van trobar ferit i el van traslladar a una clínica situada a només sis carrers de la casa. Els metges van intentar salvar-li la vida al quiròfan, però després de gairebé quatre hores d’agonia va morir. L’exgovernant, de 69 anys, presentava una ferida de bala al crani amb orificis d’entrada i de sortida. L’expresident tenia prohibit sortir del país des del novembre passat i ahir havia de ser detingut de manera preventiva, acusat de cobrar suborns milionaris de la constructora brasilera Odebrecht, vinculada a l’obra pública a tota l’Amèrica del Sud.

“Consternat per la mort de l’expresident Alan García. Les meves condolences a la família i éssers estimats”, va dir en el seu compte oficial el president del Perú, Martín Vizcarra, a 2/4 d’11 del matí hora local. Les esperances de salvar la vida de García eren mínimes. El seu advocat, Erasmo Reyna, ja havia advertit que la situació del seu client era “molt delicada”. García va tenir tres aturades cardíaques mentre era operat i finalment va morir.

Els problemes judicials es remunten al seu segon mandat com a president, entre el 2006 i el 2011. La justícia peruana sospita que va rebre diner negre d’Odebrecht a canvi de la construcció de la primera línia de metro de Lima. García es va defensar dient que el seu nom no sortia en la investigació, sinó el del seu secretari i ministre de la Producció, Luis Nava. “A mi no se’m menciona, espero que les persones citades responguin i facin els seus descàrrecs”, va dir dimarts, a mitjans peruans. Una investigació periodística va vincular Nava amb el cobrament de més de 3 milions d’euros. L’exministre va negar qualsevol responsabilitat i dilluns va ingressar en una clínica al·legant problemes de salut. També s’investiga Miguel Atala Herrera, exvicepresident de l’estatal Petro Perú, de qui se sospita que hauria rebut 1 milió d’euros d’Odebrecht en un compte a Andorra.

García sabia que la seva situació judicial havia empitjorat. El 17 de novembre, quan un jutge li va prohibir sortir del país, es va refugiar a casa de l’ambaixador de l’Uruguai a Lima i va demanar asil. Dues setmana després, el president Tabaré Vázquez l’hi va negar. García, però, no és l’únic expresident peruà esquitxat pel cas Odebrecht. Pedro Pablo Kuczynski va renunciar a la presidència el març del 2018 per haver estat consultor d’Odebrecht mentre era ministre i ara l’estan investigant. El seu predecessor, Ollanta Humala (2011-2016), va estar pres pel presumpte cobrament irregular de diners de la constructora per a la seva campanya electoral, i està pendent que el fiscal avanci en la seva acusació. També és investigat Alejandro Toledo (2001-2006), pròfug de la justícia des del 2017 als EUA, a l’espera de la seva extradició.

LES XIFRES

36
anys
tenia Alan García quan va assumir per primera vegada la presidència del Perú.
25.671
milions
d’euros en suborns reconeix que va pagar Odebrecht als governs de Toledo, García i Humala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona