Política

L’informe del fiscal especial diu que Trump va actuar per a “coartar” la seva recerca

El president va intentar que s’acomiadés Robert Mueller, i es va implicar en esforços per a coartar la investigació sobre les interferències del Kremlin durant la campanya de 2016, que va acabar amb Donald Trump com a president dels EUA

El president dels Estats Units, Donald Trump, “es va implicar en esforços per a coartar la investigació” del fiscal especial Robert Mueller, i les seves respostes escrites a les preguntes d’aquest funcionari van ser “inadequades”, segons la versió desclassificada avui de l’informe sobre la perquisició. “El president Trump va reaccionar negativament al nomenament del fiscal especial (Mueller). Li va dir als seus assessors que era la fi de la seva presidència”, assenyala la versió de l’informe publicat pel Departament de Justícia.

La investigació intentava descobrir la implicació de l’entorn de Trump o del mateix president amb les interferències del Kremlin durant la campanya de 2016, que va acabar amb Donald Trump com a president dels EUA.

Trump “va intentar que s’acomiadés al fiscal especial, i es va implicar en esforços per a coartar la investigació del fiscal especial i evitar la divulgació de proves a aquesta, inclòs mitjançant contactes públics i privats amb testimonis potencials”, agrega.

Aquesta anàlisi de Mueller i el seu equip s’ha fet pública poc després que el fiscal general dels EUA, William Barr, defensés davant els periodistes que no hi ha “proves suficients” que Trump obstruís la Justícia en el context de la recerca sobre la presumpta ingerència russa en les eleccions de 2016. “Els esforços del president per a influir en la investigació van ser infructuosos en la seva majoria, però això es deu sobretot al fet que les persones que envoltaven al president es van negar a executar ordres o a accedir a les seves peticions”, indica l’informe de Mueller, de més de 400 pàgines.

Mueller va generar polèmica en lliurar al març el seu informe confidencial al Departament de Justícia, perquè va decidir no prendre una decisió sobre si Trump havia obstruït la Justícia i va deixar que Barr, nominat pel president precisament per la seva interpretació del tema, determinés si el mandatari va incórrer en aquest delicte. El document desclassificat també revela que Mueller va considerar “inadequades” les respostes per escrit que Trump li va enviar el novembre passat sobre les preguntes del fiscal especial sobre la presumpta ingerència russa i la seva possible obstrucció de la Justícia.

El fiscal especial va examinar deu episodis relacionats amb la possible obstrucció de Justícia pel president, entre ells la seva reacció al nomenament de Mueller, l’acomiadament del director de l’FBI, James Comey, i el comportament de Trump respecte al seu exadvocat personal Michael Cohen. Segons el document, el maig de 2017, quan el llavors fiscal general Jeff Sessions li va dir a Trump que s’havia nomenat a Mueller, el president “es va tirar cap endarrere en la seva cadira” i va dir: “Oh, Déu meu. Això és terrible. Aquest és la fi de la meva presidència. Estic fotut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona