Política

el contrapunt

Sànchez: “El PSOE té un repte, o dreta o referèndum”

El candidat de JxCat assegura que el 28-A està en joc “la força” per negociar amb Pedro Sánchez una solució que depèn de les urnes

Creu que “tard o d’hora” ho acceptarà per responsabilitat

Encaixonat en un racó d’una habitació de la presó de Soto del Real i flanquejat per la bandera espanyola i la fotografia del rei, el candidat de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva des de fa 551 dies i jutjat per un presumpte delicte de rebel·lió, va poder contestar dijous per primera vegada a les preguntes dels periodistes després d’obtenir permís de la Junta Electoral Central (JEC) la nit abans.

Visiblement nerviós a l’inici de la connexió i davant de la imatge d’una sala plena de periodistes, Sànchez va disposar d’una hora escassa per dirigir-se als votants del 28-A. Una cita en què, diu, està en joc “la força i la capacitat” de Catalunya per poder negociar amb Pedro Sánchez una sortida al conflicte un cop sembla descartat, segons el candidat de JxCat, que la dreta (PP i Cs) pugui formar govern ni amb el suport de l’extrema dreta (Vox). Contràriament a això, segons Jordi Sànchez, JxCat vol asseure’s a negociar “amb voluntat de diàleg” i des de la màxima “transparència i lleialtat” i d’acord amb “els valors i el mandat de l’1-O”, va remarcar.

Sobre la taula de negociació, Sànchez demana que hi hagi el referèndum o, com a mínim, que el futur govern de Sánchez no es tanqui en banda a parlar-ne, ja que, “l’única solució al conflicte depèn de les urnes”. Sànchez no va voler parlar de línies vermelles de la seva formació per asseure’s a la taula de negociació i va treure importància al fet que el candidat del PSOE hagi posat el referèndum com un mur. La raó, segons va argumentar ahir el candidat processat, és que “tard o d’hora” Sánchez haurà d’assumir, per “responsabilitat històrica” i per “pragmatisme”, la decisió d’instal·lar les urnes a Catalunya perquè els catalans puguin decidir el seu futur, ja que, contràriament a això, Pedro Sánchez es veurà “condemnat a una situació de bloqueig i a governar amb la dreta”, va advertir el candidat de Junts pel Sí.

JxCat, un soci estable

Ara el PSOE “necessita trobar un soci estable i garantia per quatre anys” per trobar solucions. Els socialistes, a parer del candidat i expresident de l’ANC, “no poden formar part del grup de bloqueig”, sinó que han d’apostar per tancar el conflicte “des de la convicció democràtica del referèndum”, va insistir. Jordi Sànchez va exposar un camí que perfectament pot ser compartit pels republicans d’acord amb el missatges llançats durant els últims dies de campanya. Demanen que no hi hagi restriccions al diàleg per poder desfer la “situació anòmala” i de “repressió” que ha comportat l’aplicació del mandat de l’1-O a Catalunya amb l’empresonament dels dos líders civils, l’aplicació del 155 i el cessament i l’exili dels membres de l’anterior govern.

Sànchez, que va evitar parlar de mesures quan acabi el judici i de la possibilitat d’indult després que JxCat ho incorporés en el programa i la número dos, Laura Borràs, ho rebutgés, va allunyar la possibilitat de negociar un referèndum lligat a una reforma ja sigui de l’Estatut d’Autonomia o de la Constitució. “Catalunya no necessita un nou Estatut, el que requeria és que la carta no fos amputada, el que necessita Catalunya es que l’Estat espanyol no bloquegi ni incompleixi les sentències del Constitucional ni del Suprem i posi sobre la taula el referèndum, només amb això haurem avançat molt i és simple”, va asseverar. I, davant d’aquestes peticions, Junts per Catalunya hi posa condicions. “No imposarem solucions però tampoc acceptarem restriccions al diàleg”, hi va afegir Sànchez, que es va comprometre a recollir l’acta al Congrés dels Diputats si guanya escó de la mateixa manera que ho faran els també candidats de la formació i també en presó preventiva, Jordi Turull i Josep Rull.

Que un dels socis futuribles com Podem porti en el programa el referèndum com a solució satisfà el candidat de JxCat, tot i que espera a saber-ne la concreció. Amb tot, va indicar: “Nosaltres formem part de la solució, però no donarem cap xec en blanc i volem concreció i compromís per trobar una solució que depengui de les urnes.” A més a més de Podem, Sànchez també vol que després del 28-A s’acabi configurant un bloc ferm i unit per condicionar Sánchez, ja que fins ara no s’ha pogut crear. “Ara cal mirar al futur”, va insistir, amb un bloc format per tots els independentistes, també amb Podem. “No tenim cap altra agenda que la de l’1-O i estarem en tots els espais on es parli de Catalunya, on s’abordin regulacions i legislacions per fer polítiques socials, laborals i d’habitatge.”

LES FRASES

Ara el principal risc és la preferència del PSOE i l’Íbex per una aliança entre Pedro Sánchez i Albert Rivera
Volem acord i estabilitat per concretar un referèndum al llarg dels pròxims anys

I un silenci de comiat

e.ansola

L’escoltàvem abans d’iniciar la connexió. Sànchez intercanviava dues frases amb el tècnic que ajudava en la transmissió des de Soto del Real. El candidat de JxCat explicava com aquell mateix matí li havien comunicat que finalment la Junta Electoral li donava permís per concedir una entrevista a l’agència EFE. Poques hores després, s’asseia darrere d’un petit pupitre davant d’una cinquantena de periodistes a qui només podia escodrinyar a través de la pantalla d’un mòbil. Els qui seguíem en directe l’entrevista no vam veure la decoració, bandera i retrat reial, que la presó havia preparat per a l’ocasió, però amb una ullada a les xarxes ens en vam fer cinc cèntims. A la sala improvisada per als periodistes, un silenci espès es tallava en cada emissió sòbria de les preguntes. Les ganes de saludar, reconfortar o animar l’entrevistat tenallaven una comunicació del tot anormal que sols es va trencar uns segons quan la periodista Elena Garcia de Radio 4 va enviar a Sànchez una mostra d’estima. En acabar, les ganes d’aplaudir es van convertir altre cop en tenalla i va dominar, de nou, un silenci espès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona