Política

La política econòmica dels candidats del 28-A, polaritzada entre la pujada i la baixada d’impostos

Albert Rivera alerta els espanyols que “vigilin la cartera” si governen Sánchez i Iglesias

TVE ofereix el primer dels dos debats dels candidats dels partits majoritaris espanyols

El primer bloc del debat dels quatre candidats dels partits majoritaris del 28-A a RTVE ha versat sobre les propostes econòmiques que defensen, polaritzades entre la pujada d’impostos que propugnen Podem i PSOE i la baixada de PP i Cs. El PSOE de Pedro Sánchez defensa “justícia fiscal” per aconseguir “justícia social”, davant de les propostes de la dreta que “sempre beneficien uns pocs”. El PP de Pablo Casado ha recordat “l’atur i les retallades” del PSOE i ha anunciat una “revolució fiscal”. Podem ha reclamat que els bancs tornin els “60.000 milions que els van prestar els espanyols”. I el candidat de Cs, Albert Rivera, ha alertat els espanyols, en canvi, que “vigilin la cartera” si governen Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que ha considerat “iguals”.

Iglesias ha obert el debat defensant la televisió pública perquè “mai més” sigui –ha dit un instrument a mans del govern de torn, i ha demanat un debat “sense insults”. Ha recordat que no es compleix la Constitució Espanyola quan parla d’un sistema fiscal progressiu, i ha proposat una rebaixa de l’IVA als productes de primera necessitat, mentre que els bancs “han de retornar els 60.000 MEUR que els ciutadans li van donar” així com un impost per als patrimonis.

“La gent no és idiota”, ha afirmat el líder de Podem, que ha recordat els escàndols de corrupció del PP i ha demanat una “política fiscal responsable”. Iglesias ha reivindicat com a obra de Podem l’augment del Salari Mínim Interprofessional i ha afirmat que si govern l’esquerra “el podem augmentar molt més”.

Sánchez acusa la dreta de “mentir”

Sánchez ha obert el debat assegurant que al debat hi ha “dues històries”. La de la dreta on Espanya Anava “bé” fins que el PSOE va arribar al govern, però sense explicar les “retallades” i els dos referèndums i la sentència sobre corrupció del PP. Per contra, ha afirmat que el PSOE ha posat rumb a una espanya de la neteja i la justícia social, i ha assegurat que aquest 28-A els espanyols han de decidir entre “avançar o retrocedir”.

En aquest marc, ha acusat Rivera i Casado de “mentir” i fer afirmacions “hiperbòliques” i ha recordat que en els últims 13 mesos s’està creant ocupació i s’han engegat plans de lluita contra la desocupació i per la igualtat laboral. Ha reivindicat l’augment del Salari Mínim Interprofessional “per revertir la devaluació que els treballadors han partit amb el PP”.

El líder del PSOE ha acusat el govern del PP d’haver generat desigualtat social i ho ha contraposat a les polítiques socials del seu executiu. Ha acusat el PP i Cs de bloquejar a la Mesa del Congrés les mesures del seu executiu i ha justificat per aquest motiu els ‘divendres socials’. “Nosaltres apostem per la majoria social i ells pels polítics corruptes”, ha afirmat Sánchez.

També ha carregat contra les propostes fiscals “profundament injustes” que proposa la dreta, que “només beneficien el 5%” dels ciutadans mentre que suposen una reducció de 18.000 MEUR que és “el dèficit que té la Seguretat Social. “La dreta no està proposant menys impostos a la classe treballadora, sinó pels de sempre mentre crearà una retallada als serveis socials”, ha dit.

“Espanya ja no va bé”

El líder del PP, Pablo Casado, ha criticat la gestió econòmica de l’esquerra i ha avisat que “Espanya ja no va bé”. El president del PP ha tirat d’hemeroteca per recordar el govern del socialista José Luís Rodríguez Zapatero que, segons ha descrit Casado, va provocar “la crisi econòmica de l’esquerra” que va fer que tres milions i mig de persones es quedessin sense feina, es retallés el sou a funcionaris o es congelessin les pensions. Segons Casado, “quan entra un govern socialista per la porta, l’ocupació surt per la finestra” i ha assegurat que la gestió de Sánchez ha provocat que es creïn menys llocs de treball.

En contraposició, Casado ha reivindicat la gestió del PP i s’ha compromès a crear 2 milions de llocs de treball la pròxima legislatura i a baixar impostos (IRPF i Impost de Societats) i suprimir-ne (Impost de Successions, Patrimoni o d’Actes Jurídics Documentats) amb una “revolució fiscal” que suposarà que cada contribuent pagui 700 euros menys en impostos de mitjana. “Baixant impostos i generant més creixement econòmic es poden crear llocs de treball i garantir els drets socials, que altres han posat en risc”, ha afirmat. Casado ha qüestionat que sigui social apujar impostos, com plantejaven els pressupostos que van pactar PSOE i Podem.

“Si venen Iglesias i Sánchez, vigilin les carteres”

Finalment, el candidat de Cs, Albert Rivera, ha alertat que PSOE i Podem volen apujar els impostos d’una manera que ha rebutjat de ple, i ha afirmat que ell vol que els impostos siguin “moderats”. Per exemple, ha apostat per eliminar el de successions patrimonials. També ha afirmat la seva aposta decidida per millorar les condicions fiscals als autònoms, i ha apostat pel contracte indefinit tot recordant que “tant amb PP com amb PSOE, 9 de cada 10 nous contractes són escombraries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona