Política

Biden aspira a la Casa Blanca per salvar l’ànima dels EUA

L’exvicepresident anuncia la candidatura a la nominació demòcrata com a favorit per enfrontar-se a Trump

L’aspirant competirà en el partit amb rivals d’orígens diversos, progressistes, joves i dones

Ningú no dubtava que Joe Biden s’acabaria presentant a la nominació demòcrata a les eleccions presidencials del 2020 als Estats Units, i més després d’haver-se penedit de no haver-ho fet el 2016 i de les constants insinuacions que faria el salt aviat. Com la majoria de la vintena de candidats demòcrates que l’acompanyaran en unes primàries extremament atapeïdes, va donar el tret de sortida amb un vídeo publicat a primera hora del matí a les xarxes socials.

En tres minuts i mig, Biden presenta una batalla moral contra el president Donald Trump en què situa la necessitat de fer-lo fora de la Casa Blanca com a element fonamental de la campanya. Centra el discurs en un esdeveniment concret: la mobilització neonazi de fa un any i escaig a Charlottesville, a Virgínia, on una manifestació neonazi va acabar amb un mort. El president Trump no va condemnar els supremacistes ni es va desmarcar del racisme, una actitud que ha estat present en tot el seu mandat.

“Els valors nuclears d’aquesta nació, la nostra presència al món, la nostra pròpia democràcia, tot el que ha fet que els Estats Units siguin els Estats Units, està en joc”, diu Biden en el vídeo, en què alerta que donar la reelecció a Trump i patir vuit anys la seva presidència alteraran les arrels dels Estats Units. “No puc quedar-me quiet i veure com passa”, va argumentar el candidat demòcrata.

L’experiència de 36 anys al Senat i, especialment, els dos mandats al costat de Barack Obama com a vicepresident, són el principal llegat i currículum d’un Biden que entra a la cursa com el favorit en les enquestes, amb grans nivells de popularitat i amb perspectives molt millors que les dues anteriors ocasions que va buscar la presidència (1988 i 2008).

Està convençut que les seves credencials el fan ser el millor situat per guanyar les presidencials contra Trump i aquest es preveu que serà el missatge central de la campanya de primàries.

No obstant això, hi ha grans dubtes sobre l’èxit. No només perquè sembla obviar que primer ha de vèncer vint rivals demòcrates –una possible errada que recorda la sensació d’inevitabilitat de Hillary Clinton el 2016–, sinó perquè no és clar que sigui el perfil adequat per al moment actual del Partit Demòcrata. Biden és un home septuagenari moderat de raça blanca en un partit que vira cap al progressisme, la joventut, la diversitat i les dones.

La pàgina oficial de campanya de l’exvicepresident aposta per reconstruir la classe mitjana, recuperar el lideratge “moral i econòmic” dels Estats Units al món i avançar cap a un sistema democràtic més just.

LA FRASE

Els valors nuclears d’aquesta nació, com la nostra democràcia, estan en joc
Joe Biden
candidat a la nominació demòcrata a la casa blanca

Trump menysté el candidat

El president, Donald Trump, no va trigar gaire a donar la benvinguda a la cursa electoral al “dormilega Joe”, en una piulada en la qual va dubtar de la intel·ligència i la capacitat d’èxit de l’exvicepresident en una campanya de primàries demòcrates que va preveure “fastigosa”. “Te les hauràs amb gent que té idees dements”, va advertir-li. Des de fa temps, Trump deia en públic que seria un “somni” poder enfrontar-se a Biden en unes eleccions, convençut que el podria derrotar fàcilment. Per si aconsegueix la nominació demòcrata, el president ja l’ha citat “a la graella de sortida” de la cursa al Despatx Oval. En privat, en canvi, Biden és el pitjor temor i l’únic candidat contra el qual la Casa Blanca creu que podria perdre les eleccions. L’equip de campanya republicà està redoblant esforços en estats clau com Pennsilvània (d’on és Biden) per reforçar el missatge en zones on hi ha en joc la reelecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona