Política

La JEC obre dos nous expedients a Torra

La Junta Electoral estima parcialment els recursos de PSC I Cs pel discurs institucional i la carta que va enviar per Sant Jordi

Argumenta que algunes expressions coincideixen amb les de formacions que concorren a les eleccions

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert dos nous expedients sancionadors al president de la Generalitat, Quim Torra, pel discurs institucional i la carta que va enviar als treballadors públics de la Generalitat amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

La Junta considera que Torra va vulnerar la Llei Orgànica del Règim Electoral General incloent al seu discurs i a la carta referències als “judicis polítics”, als “exiliats” i a la “repressió”. Segons la JEC, són expressions i opinions que segons la JEC “coincideixen plenament amb les d’algunes de les formacions polítiques que concorren a les eleccions”. L’organisme admet que són expressions “legítimes” però considera que perden aquesta condició quan les pronuncia o escriu el president de la Generalitat “en la seva condició de tal i utilitzant els mitjans públics de què disposa”.

En el cas de la carta, de Sant Jordi, la JEC estima parcialment els recursos que van presentar el PSC i Ciutadans i conclou que expressions com el “nefast 155” o la referència al “president Puigdemont i els consellers del seu govern que estan amb ell a l’exili o a la presó” no poden ser utilitzades pel president de la Generalitat a la seva carta perquè coincideixen amb les que utilitzen “formacions polítiques que concorren a les eleccions”.

Per això la JEC declara que la carta “va vulnerar l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General i el principi de neutralitat política dels càrrecs públics” i acorda “incoar expedient sancionador” i designar com a instructor a la vocal María del Pilar Teso Gamella. També requereix al president de la Generalitat “que s’abstingui en el futur de fer actes similars que suposin un ús partidista de la institució pública que presideix”.

En el cas del discurs institucional també en motiu de Sant Jordi, la JEC estima parcialment el recurs de Cs perquè considera que va vulnerar la LOREG en denunciar la “repressió del Regne d’Espanya” i demanar l’alliberament dels presos.

En aquell discurs Torra va demanar a la comunitat internacional que es comprometi a resoldre aquest conflicte de manera democràtica. Un missatge que segons la JEC “vulnera l’article 50.2 de la LOREG i el principi de neutralitat política” que ha de regir els càrrecs públics durant la campanya.

Per això també li requereix que s’abstingui de fer aquest tipus de discursos o “actes similars que suposin un ús partidista de la institució pública que presideix” i acorda incoar un expedient sancionador del que serà instructor Luis Fernando de Castro Fernández.

La JEC ja va obrir un primer expedient sancionador al president de la Generalitat el 21 de maig, quan va decidir portar-lo també a la Fiscalia per no retirar els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona