Política

La fiscalia avala que Puigdemont es presenti el 26-M

Ha demanat que es tramiti el recurs perquè la decisió de la JEC “vulnera el dret fonamental de sufragi passiu”

Són els jutjats de la via contenciosa administrativa números 2, 9 i 21 de Madrid els que avui mateix prendran una decisió sobre la participació de Puigdemont, Ponsatí i Comín a la llista electoral de Lliures per Europa al Parlament Europeu. Però ahir la fiscalia de Madrid ja es va pronunciar a favor de tornar a incloure el president a l’exili i els dos consellers destituïts pel 155 en la candidatura, contràriament al que va dictar la Junta Electoral Central (JEC).

A més a més, ho fa de manera contundent i d’acord amb el contingut jurídic del vot particular que ja van emetre el president, el vicepresident i dues vocals de la JEC. Així, la fiscalia de Madrid considera que la decisió de la junta “vulnera el dret fonamental de sufragi passiu” que tenen els polítics catalans, i demana que s’accepti la resolució dels recurrents “perquè s’ajusta a dret”.

La posició de la fiscalia és una altra bufetada a la decisió de la JEC, tal com ja ho va ser el vot particular que van fer el president, el vicepresident i dues vocals de la junta quan van emetre el dictamen de prohibir la participació dels tres polítics catalans a la llista electoral europea a petició d’un recurs presentat per Ciutadans i el PP.

Abans-d’ahir a la nit, els advocats dels polítics van presentar el recurs contra el vet i ho van fer davant de tres organismes: la junta electoral, el jutjat contenciós administratiu i el Tribunal Suprem. Finalment, seran els jutjats del contenciós administratiu els que ahir ja es van repartir les tres causes; la de Puigdemont i Ponsatí, que van juntes per una qüestió tècnica, al número 9; la de Comín, al 21, i la que ha presentat el partit JxCat, també com a afectat per la decisió de la JEC, al jutjat número 2.

En cas que els jutges, malgrat la posició de la fiscalia, no acceptin el recurs o es declarin favorables a l’exclusió dels polítics catalans de les llistes, la defensa dels tres dirigents ja ha anunciat que presentarà un recurs d’empara al Constitucional.

El to de la defensa va ser especialment dur contra la decisió de la Junta Electoral Central. Va qualificar la decisió d’arbitrària, il·legal, injusta i va acusar-la d’haver-la fet “des de la mala fe”, ja que s’havien obviat aspectes legals per fer quadrar la posició majoritària de la JEC.

Recordem que la junta electoral considera que els tres dirigents no poden ser elegibles perquè no s’havien apuntat en un cens de residents a l’estranger i perquè se’ls acusa d’un delicte de rebel·lió i, per tant, no tenen els seus drets polítics intactes. La fiscalia, en canvi, indica que l’ única restricció seria si hi hagués una sentència ferma, que legalment estan al cens i que podrien intentar votar a la mesa, i recorda que hi ha altres processats en què se’ls ha permès presentar-se en llistes electorals. El vot particular del president i els altres tres membres era fins i tot totalment contrari a acceptar el recurs de Cs i el PP.

LA FRASE

No són equiparables els condemnats per sentència ferma amb els merament processats per un delicte
text de la fiscalia de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”